septembrie 30, 2022

Persoanele cu handicap vor protesta in fata Parlamentului

Nevazatorii din Salaj spun ca noua lege a asistentei sociale ii arunca in mizerie
Persoanele cu dizabilitati vor primi indemnizatii in functie de starea materiala si financiara a familiei din care fac parte, fapt care ii face dependenti de rude.
Proiectul Legii-cadru privind Asistenta Sociala nu ii nemultumeste doar pe specialistii din domeniul social sau doar pe edilii locali. Persoanele cu dizabilitati din toata tara vor protesta pe 29 septembrie in fata cladirii Parlamentului Romaniei impotriva Legii cadru privind Asistenta Sociala. Potrivit noii legi, Ministerul Muncii trimite la „coltul strazii” persoanele cu dizabilitati. Problemele lor nici macar nu ar fi trebuit reglementate prin aceasta lege, ci tratate in continuare de legi speciale. Dupa cum relatam intr-un material anterior, acest proiect legislativ a fost intocmit fara a se tine cont de problemele reale de care se bat asistatii social. Pe langa faptul ca nu sunt reglementate concret conditiile de obtinere a indemnizatiilor de handicap, toate persoanele cu dizabilitati ar urma sa beneficieze doar cateva ore pe zi de un asistent personal, ceea ce in cazul nevazatorilor ar fi un dezastru. In plus, pentru acordarea indemnizatiilor de handicap legea noua prevede sa se tina cont de starea materiala si financiara a familiei din care face parte bolnavul, lucru nepermis intr-o societate normala.
Ioan Boit, presedintele filialei interjudetene Salaj-Bihor a Asociatiei Nevazatorilor
„Vom face orice pentru a ne apara drepturile”
Presedintele filialei interjudetene Salaj-Bihor a Asociatiei Nevazatorilor din Romania, Ioan Boit, ne-a pus la dispozitie cateva amendamente pe care le-a propus la Legea-cadru privind Asistenta Sociala. Asociatia nevazatorilor a propus solutii clare pentru eradicarea fenomenului de incadrare in grad de handicap a persoanelor care nu sunt bolnave. Ioan Boit spune ca foarte multe persoane primesc pe nedrept aceasta indemnizatie, a propus de nenumarate modalitati de excludere a acestora din sistem, a trimis memorii la Presedintia Romaniei, la Ministere, insa nimeni nu a tinut cont de ele. „Este nedrept sa fie pedepsiti toti cei care sufera real de diverse tipuri de handicap. Numarul mare de asistati social nu ni se datoreaza noua, persoanelor cu dizabilitati, ci comisiilor care acorda grade de handicap contra unor sume de bani. De ce nu am fost luati in seama cand am propus o singura comisie de verificare a dosarelor, nu sa mearga fiecare la un anume medic si contra unei sume de bani sa il faca nevazator de gradul III, iar dupa cateva luni i se accentueaza boala si primeste gradul I? Aici e problema, nu faptul ca parintii sau copiii mei au o casa, iar eu, lipsit de vedere fiind, am nevoie de insotitor chiar si sa merg la baie sau la o plimbare. Prin aceasta lege trebuie sa ne programam timpul astfel incat sa ne satisfacem nevoile in timpul acordat de stat pentru insotitor”, a declarat Ioan Boit. Acesta a tinut sa comunice faptul ca la nivel de Asociatie s-a luat decizia ca pe 29 septembrie sa fie organizat un protest in fata Parlamentului cu scopul de a impiedica adoptarea prezentei legi. Boit a cerut chiar si pedepsirea medicilor oftalmologi care acorda certificate de nevazatori pe nedrept, pentru ca, spune el, numarul nevazatorilor din Romania a crescut brusc in ultimii ani, de la 53 de mii de persoane in 2008, la 119 mii de persoane in 2010, dupa lntroducerea gradului III de handicap de vedere. „Eu sunt de acord ca falsii orbi sa fie exclusi din sistem, dar nu se vrea acest lucru, desi Asociatia noastra a propus de foarte multe ori chiar presedintelui Basescu solutii”, a precizat Ioan Boit. Acesta a mai precizat ca nicaieri in lume nu sunt batjocoriti asistatii social, iar protestului lor li se vor alatura presedintele Asociatiei Internationale a Nevazatorilor si presedintele Comisiei Europene Jose Manuel Barroso.
Sandu Bercean, presedinte al Asociatiei Comunelor, Filiala Salaj
„Cred ca guvernantii sunt bolnavi”
„Eu cred sincer ca ai nostri guvernanti sunt bolnavi. Chiar nu ii mai intereseaza omul! Ar fi bine daca nu am mai avea asistati social, pensionari, bolnavi etc. Sunt primarii care nu au platit de cateva luni indemnizatiile de handicap, iar pe insotitori i-am trimis in somaj pentru ca nu mai avem buget si pentru ei. Eu ma intreb unde sunt banii pe care i-am imprumutat de la FMI, pentru ca la investitii nu se regasesc, proiectele noastre sunt toate blocate din lipsa de fonduri. Insotitorii au dreptul la salariul minim pe economie si nu poti conditiona viata unui om orb de bani. Are nevoie permanent de insotitor. Toate discutiile, dezbaterile publice la care asociatiile si specialistii din diverse domenii participa sunt organizate fara niciun rost, pentru ca nu suntem luati in seama”, a declarat Sandu Berceanu.
Senatorii se zbat sa nu treaca legea
Legea in cauza a fost reintrodusa ieri la dezbatere in plenul Senatului, insa senatorii au reusit sa o amane pentru saptamana viitoare, a comunicat senatorul PSD Gheorghe Pop. „Am propus retrimiterea ei la comisie pentru amendamente. Sub nicio forma nu suntem de acord cu acesta lege, pentru ca loveste exact in cei mai saraci din societate. Daca va ajunge la Camera Deputatilor, va fi adoptata. Speram sa nu fie asa”, a precizat Pop. Senatorul salajean a solicitat chiar sa-i punem la dispozitie amendamentele pe care nevazatorii le-au propus legii in cauza.

Nevazatorii din Salaj sunt chemati la miting
Avand in vedere prevederile noii legi a asistentei sociale, care va avea implicatii nefaste asupra persoanelor cu dizabilitati, in data de 29 septembrie 2011, orele 11,00, in fata Parlamentului Romaniei va avea loc un miting al persoanelor cu dizabilitati din toata tara.
Prin urmare, rugam nevazatorii din judetul Salaj sa ia legatura cu salariata noastra din Zalau la numarul de telefon 0260/614217 sau la adresa Zalau, B-dul Mihai Viteazul, Bloc Astralis, ap.1-2.

Presedinte, Boit Ioan

Lasă un răspuns

NOTA: sunt interzise injuriile, incitările la ură ori violență, cuvintele obscene și atacul la persoană. Publicația „Graiul Sălajului” nu răspunde pentru opiniile postate în rubrica de comentarii, responsabilitatea formulării acestora revenind integral autorului comentariului. Orice persoană care se consideră prejudiciată de conținutul unui comentariu, are posibilitatea să solicite ștergerea comentariului respectiv, în baza unei cereri în acest sens, transmise pe adresa de email a redacției: graiulsj@unisys.ro

Adresa ta de email nu va fi publicată.