Permis la 16 ani: ce poți conduce cu el?

Dacă în cazul automobilelor, opțiunile pentru permis mașină B1 16 ani sunt destul de limitate și costisitoare, în cazul motocicletelor, mopedelor și ATV-urilor care se încadrează la categoriile de permis AM și A1, piața propune o gamă variată și accesibilă de vehicule care pot fi conduse de un adolescent pasionat de motoare. Totuși, legea din România impune o serie foarte strictă de caracteristici pe care aceste categorii de vehicule trebuie să le îndeplinească. În continuare, îți vom explica condițiile pe care trebuie să le respecte un vehicul ca să poată fi încadrat într-o categorie sau alta.

Vehicule din categoria B1 ce pot fi conduse cu permis la 16 ani

Așadar, în categoria B1 se încadrează vehicule cu 3 sau 4 roți, a căror masă proprie nu depășește 400 de kg (550 de kg pentru vehiculele destinate transportului de mărfuri), neincluzând masa bateriilor în cazul vehiculelor electrice și care sunt echipate cu un motor cu ardere internă a cărui putere netă maximă, nu depășește 15 kw (20 CP) sau cu motor electric a cărui putere nominală continuă maximă, nu depășește 15 kw. Altfel spus, vehicule cu motor cu ardere internă cu capacitate cilindrică de peste 45 cmc, cu care poți depăși viteza de 50 km/h.

Viteze Maxime Admise: 90 km/h pe autostradă; 80 km/h pe drumurile expres sau pe cele naționale europene (de tip E) și 70 km/h pentru celelalte categorii de drumuri.

Trebuie să ma știi că în lege pentru permis la 16 ani, viteza maximă admisă în afara localităţilor pentru autovehiculele ai căror conducători începători, au mai puţin de un an de experiență la condus sau pentru persoanele care efectuează pregătirea practică în vederea obţinerii permisului, este cu 20 km/h mai mică decât viteza maximă admisă per categorie.

Pentru această categorie, vă propunem 3 modele de vehicule care pot fi conduse dacă ai 16 ani și deții un un permis de categorie B1.

Exemple de vehicule din categoria B1

Aixam Coupe – propune un motor cu doi cilindri, de 400 cm³ și 5,4 CP. Capacitatea rezervorului este de doar 16 litri, dar consumul declarat de producătorul din Aix-les-Bains este unul la care șoferii cu permis B, doar visează: 2,9 l/100 km;

Chatenet CH26 – acest vehciul pe 4 roți deține un motor de 440 cm³, are 5 cai-putere și este ajutat de o cutie automată cu variație continuă. Rezervorul este de 19 litri, iar consumul nu va depăși 2,9 litri la 100 km. Pe lista avantajelor intră dotări precum Bluetooth-ul, aerul condiționat și computerul de bord;

Ligier JS50 – cei 5 CP ai modelului fabricat în Franța sunt obținuți dintr-un motor diesel, cu doi cilindri de 480 cm³. Cu un consum de doar 2,5 L / 100 km și specificații similare modelelor prezentate mai sus, modelul are, de asemenea, o cutie de viteze automată, cu variație continuă. Opțional, poate fi comandat cu Bluetooth și chiar cu un display central, de tip touch screen.

Vehicule din categoria AM ce pot fi conduse cu permis la 16 ani

În schimb, la categoria AM sunt incluse mopede cu două sau trei roţi, a căror viteză maximă este între 25 km/h și 45 km/h. Aceste modele sunt echipate cu un motor cu ardere internă, cu aprindere prin scânteie, cu o capacitate cilindrică ce nu depăşeşte 50 cmc.

Exemple de vehicule din categoria AM
Cu o capacitate cilindrică de până în 50cc, Aprilia SXR 50 este primul scuter urban, cu cilindree mică, ce împrumută caracterul dinamic și sportiv Aprilia. Un model perfect datorită consumului redus de combustibil și a emisiilor reduse, scuterul Aprilia SXR 50 propune cele mai noi tehnologii de pe piața acestei categorii de vechicul. Modelul disponibil și în oferta Motoboom, este dotat cu sistem de iluminare Full LED, șa spațioasă și ghidon ridicat. În plus, dispune de mai mult spațiu pentru picioare și de un amortizor reglabil spate pentru un confort optim pe toate tipurile de drumuri.

Vehicule din categoria A1 ce pot fi conduse cu permis la 16 ani

Permisul de motocicletă A1 este destinat motocicletelor sau scuterelor cu cilindree de maximum 125 cmc, cu puterea maximă de 11 Kw, raport putere/greutate de maximum 0,1 Kw/kg (deci, cu o greutate de 110kg) și triciclurilor cu putere maximă de 15 Kw.

Exemple de vehicule din categoria A1
Tot la capitolul scutere, dar de data asta cu motor de 125 cmc, dacă ești un rider de 16 ani cu permis A1, poți conduce noul Yamaha X-MAX 125. Acest model este construit pentru a transforma orice călătorie urbană, într-o experiență unică, la bordul unui scuter de ultimă generație. X-Max este echipat cu un motor puternic și economic de 125 cmc, euro 5, în 4 timpi, cu sistem Start & Stop, care ajută la economisirea carburantului.

De asemnea, sistemul de pornire Smart Key, sistemul de control al tracțiunii, frânele pe disc și sistemul ABS, oferă un surplus de stabilitate pe drumuri alunecoase. Datorită compartimentului de depozitare generos de sub șa, ai suficient spațiu pentru 2 căști, un laptop, un rucsac, alături de multe alte dotări care fac din Yamaha X-MAX 125, un model de top printre scuterele urbane de capacitate medie.

În cazul în care cauți o experiență mai sportivă pe un naked de oraș de capacitate mică sau vrei să faci naveta până la școală cu stil, atunci, Honda MSX 125 Grom este propunerea perfectă pentru tine! Cu aspect unic și dimensiuni compacte, MSX 125 are nu numai un aspect plăcut, ci și dotări avansate: ABS, motor de 125 cc răcit cu aer, far și stop LED, ecran LCD, jante de aluminiu în 5 spițe de 12 inch și o furcă inversă de 31 mm. Toate acestea fac din Honda MSX 125, un partener perfect pentru un tânăr pornit să cucerească viața urbană.  

Nu am uitat nici de fanii curselor off-road enduro sau motocross! Pentru un tânăr adolescent cu permis A1 și poftă de distracție pe trasee accidentate în aer liber, Motoboom propune Aprilia RX 125! Cu o siluetă frumoasă inspirată de modelele mai sofisticate ale brandului Aprillia, aceasta este o motocicletă ușoară, prietenoasă și economică, potrivită pentru începătorii care doresc să exploreze diverse trasee de dificultate scăzută.

Este un model enduro, de mici dimensiuni, ideal pentru distracții și parcurgerea diferitelor trasee accidentate, atât pentru tineri cu permis la 16 ani, cât și pentru adulți, fiind o motocicletă de inițiere alături de care, îți vei putea începe aventura în universul off-road.

Sursa motoboom.ro

About Author

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *