La nivelul judetului Salaj au fost infiintate culturi de rapita pe o suprafata de aproape 2.000 de hectare, conform informatiilor furnizate de catre Directia pentru Agricultura a Judetului Salaj.
rn
Unitatea Fitosanitara din Salaj a trimis catre primariile din judet un avertisment pentru a fi comunicat tuturor cultivatorilor de rapita din Salaj, tinta fiind combaterea unor daunatori specifici acestei culturi, care pot cauza pierderi importante fermierilor.
Pe lista neaga a Unitatii Fitosanitare apar insecte precum gandacul aramiu, gargarita silicvelor, tantarul silicvelor, puricii de pamant, alaturi de plosnita cruciferelor.
"Recomandam efectuarea tratamentului de combatere la prezenta daunatorilor in cultura. Pentru ca rapita se afla in fenopauza la inceput de inflorire, diferentiat de functia de vegetatie puteti folosi insecticide, care sunt recomandate de producatorii acestora ca produse cu impact redus pentru fauna utila polenizarii", a spus, directorul UF Salaj, Ioan Groza.
De asemenea, acesta atrage atentia asupra respectarii regulilor de manipulare si administrare a produselor de protectie a plantelor, dar si protejarii familiilor de albine, conform legislatiei in vigoare.