Pepenele roșu și beneficiile sale unice asupra organismului

  

Pepenele roșu este considerat de specialiști ca fiind un aliment dens în nutrienți. Acest fruct delicios de vară este bogat în numeroase vitamine, minerale și antioxidanți, cu beneficii unice asupra organismului nostru. Alături de roșii, pepenele roșu se află pe lista celor mai importante surse alimentare de licopen, un fitonutrient carotenoid care îmbunătățește sănătatea cardiovasculară și osoasă.

În compoziția pepenelui roșu se regăsesc numeroși compuși și  nutrienți benefici sănătății, printre care se numără tiamina, riboflavina, vitamina B6, acidul folic, acidul pantotenic, magneziul, fosforul, potasiul, zincul, cuprul, manganul, seleniul, colina, licopenul și betaina. Acest aliment conține cea mai mare cantitate de licopen dintre toate fructele. Este compus din apă, în proporție de 92%, fiind un aliment cu un puternic efect de hidratare.

Dacă vorbim de beneficiile pepenelui roșu, acestea nu sunt deloc puține. Numeroase studii au demonstrat că acest fruct scade riscul de obezitate, diabet și boli cardiovasculare, îmbunătățește sănătatea părului și reglează greutatea corporală. Oamenii de știință sunt tot mai interesați de conținutul de citrulină din pepenele roșu, un aminoacid transformat de rinichi în arginină, un alt aminoacid important pentru o bună circulație a sângelui și prevenirea acumulării de grăsimi în țesuturi. Pepenele roșu ajută la reducerea presiunii arteriale în rândul adulților obezi de vârstă mijlocie, cu prehipertensiune sau hipertensiune de gradul I.

Riscul de instalare a astmului scade în condițiile unui consum bogat al acestui fruct. Mai mult decât atât, aportul generos de antioxidanți (licopenul, betacarotenul, luteina, zeaxatina și criptoxantina) combate formarea radicalilor liberi care pot cauza diversele forme de cancer. Suplimentarea cu licopen a fost asociată cu un risc diminuat de cancer de prostată, în mai multe studii de specialitate.

Datorită conținutului său de apă și fibre, pepenele roșu reglează digestia, previne constipația și contribuie la sănătatea tractului digestiv. Colina din acest aliment îmbunătățește capacitatea de învățare, memoria și mobilitatea musculară. În plus, ajută la menținerea structurii membranelor celulare, asistă la transmiterea impulsurilor nervoase și reduce inflamațiile cronice.

Pepenele roșu ameliorează durerile musculare și îmbunătățește capacitatea de recuperare după efort, în cazul sportivilor de performanță. Medicii cred că efectul analgezic se datorează aminoacidului citrulina, furnizat de acest fruct.

Conține din plin vitamina A, un nutrient necesar producției corespunzătoare de sebum, care asigură o hidratare optimă a pielii. Această vitamină este esențială pentru creșterea tuturor țesuturilor corporale, inclusiv a țesutului cutanat și a părului. Vitamina C din pepenele roșu este adjuvantă în producția de colagen, esențial, de asemenea, pentru structura părului și a pielii.

Prin conținutul generos de vitamina B6, tiamină, vitamina C și mangan, fructul de pepene roșu stimulează sistemul imunitar. Îmbunătățește circulația sîngelui și are efecte directe asupre potenței masculine, prevenind disfuncțiile erectile.

Datorită conținutului redus de calorii, acest fruct minune este recomandat și în curele de slăbire. Alungă foamea cu rapiditate și facilitează eliminarea apei reținute în corp, având un efect diuretic.

Pepenele roșu poate fi consumat ca atare, proaspăt, datorită aromei sale deosebite. Fructul mai poate fi un ingredient excelent pentru salatele de fructe de vară. Se mai prepară sub formă de gem, șerbet, cocktail de fructe sau suc proaspăt și răcoritor.

În Asia, semințele pepenelui roșu sunt coapte și consumate ca și gustare, iar în America de Sud coaja fructului este consumată ca legumă.

About Author

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *