noiembrie 26, 2022

Pentru pensionari, Pastele vin cu datorii

Peste 1.000 de pensionari s-au imprumutat de la CARP in acest an.
Sarbatorile care se apropie ar trebui sa fie un prilej de bucurie si liniste sufleteasca. Insa pentru pensionari e mai greu sa nutreasca aceste sentimente, cand, sarbatorile vin cu datorii. Pentru a avea ce pune pe masa de Pasti, varstnicii se imprumuta de la Casa de Ajutor Reciproc a Pensionarilor. Potrivit lui Ioan Ivascau, presedintele CARP Salaj, numarul celor care se imprumuta este in crestere. In primele trei luni ale acestui an, CARP a acordat imprumuturi in valoare totala de 1.625.645 lei, pentru 1.034 pensionari membri, mai mult cu circa 38% fata de aceeasi perioada a anului trecut. Dobanda este mica – 11% pe an – banii fiind solicitati de obicei pentru cheltuielile de intretinere, medicamente sau pentru cazuri mai speciale de sanatate. In momentul de fata, cererile a 139 de pensionari se afla pe lista de asteptare, inca din martie. “Nu toti vor primi suma solicitata inainte de Pasti, deoarece nu mai avem lichiditati. Vistieria nu e goala, insa cererile de imprumut sunt mai multe decat incasarile pe care le avem”, a declarat Ivascau. Perioada de rambursare variaza in functie de suma imprumutata.
Cotizatiile fac bugetul
CARP Zalau are 9.000 de membri pensionari, mai multi cu o mie fata de anul trecut. Acestia cotizeaza cu 1% din pensie la bugetul CARP, bani care se constituie intr-un fond de intr-ajutorare. Pe langa acel 1%, mai exista o contributie de 1,2 lei din care se formeaza un cont de ajutor de deces pe care il primesc urmasii celui ce cotizeaza. Acest ajutor pentru inmormantare se acorda in functie de vechime, nu de suma cu care s-a cotizat pana la momentul respectiv si este cuprins intre 30 si 400 de lei.
“Ma straduiesc sa-i ajut mai mult si in problema pompelor funebre. Vreau sa inchei un contract cu o firma, astfel incat membrii CARP sa poata beneficia de astfel de servicii la un pret redus”, a mai adaugat Ivascau. Si nici o noutate. Pentru membri CARP: a fost incheiat un contract cu o farmacie de unde acestia isi vor putea cumpara medicamentele mai ieftin cu 5%.

Lasă un răspuns

NOTA: sunt interzise injuriile, incitările la ură ori violență, cuvintele obscene și atacul la persoană. Publicația „Graiul Sălajului” nu răspunde pentru opiniile postate în rubrica de comentarii, responsabilitatea formulării acestora revenind integral autorului comentariului. Orice persoană care se consideră prejudiciată de conținutul unui comentariu, are posibilitatea să solicite ștergerea comentariului respectiv, în baza unei cereri în acest sens, transmise pe adresa de email a redacției: graiulsj@unisys.ro

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *