februarie 6, 2023

Pentru fostii salariati ai Filaturii, Directia muncii, obligata sa emita adeverinte

O parte din arhiva SC Filatura de Bumbac SA Zalau a fost preluata, in anul 2001, de catre Directia de Munca si Protectie Sociala Salaj. Arhiva contine doar state de plata din anii 1971-1998, respectiv 641 de registre, iar institutia a fost obligata, printr-o sentinta judecatoreasca, sa elibereze pentru 350 fosti salariati ai Filatura, adeverinte din care sa reiasa stagiul de cotizare la sistemul public de pensii. Legea 16/1996 a mai suferit modificari, astfel ca in prezent, potrivit Elisabetei Matolcsi – directorul DMPS Salaj, nu exista un act normativ in vigoare ce stabileste obligatia Directiei de Munca de a pastra arhiva si mai mult “nu avem personal specializat si avizat in eliberarea adeverintelor”. Directia Judeteana a Arhivelor Nationale trebuia sa preia documentele in 2006, dar nu a facut acest lucru invocand lipsa de spatiu si de personal. Au trecut trei ani in care problema spatiului si a lipsei oamenilor s-ar fi putut rezolva, daca se cereau fonduri.
“Punerea in aplicare a hotararilor judecatoresti este foarte dificila, intrucat uneori sunt imposibil de identificat persoanele pentru care se incearca eliberarea unor extrase din statele de plata, iar scrisul este indescifrabil”, a precizat Matolcsi. Incepand cu luna octombrie a anului trecut, angajatii DMPS Salaj au inceput sa lucreze la statele de plata. 755 de persoane au depus cerere pentru eliberarea adeverintelor, din care doar 350 au castigat in instanta, iar 96 au primit deja adeverintele. Doar cei care au hotararea judecatoreasca vor primi actele solicitate. Insa acestea nu sunt acceptate de Casa de Pensii deoarece nu sunt eliberate in baza unui temei legal (asa cum prevede legislatia in vigoare), intrucat acest lucru nu reiese din statele de plata. In consecinta, Tribunalul Salaj a obligat DMPS Salaj sa emita niste acte care nu pot fi valorificate.
Situatia este destul de complicata, dar nu imposibil de rezolvat. Oamenii mai au la dispozitie inca doi ani pentru a-si depune acele acte la Casa de Pensii. Potrivit aceleiasi surse, ar trebui sa se aplice Legea 16/1996, iar Arhivele sa preia documentele “deoarece in prezent este singura institutie autorizata sa elibereze adeverintele. O alta solutie ar fi autorizarea unor societati sa preia documentele cu valoare practica si sa elibereze adeverintele necesare. Cred ca asa s-ar rezolva problema cel mai usor”, a adaugat directorul DMPS Salaj. Pana cand autoritatile centrale nu vor lua o hotarare in acest sens, oamenii vor ramane cu adeverintele in mana si cu imposibilitatea valorificarii lor pentru intregirea drepturilor de pensie.

Lasă un răspuns

NOTA: sunt interzise injuriile, incitările la ură ori violență, cuvintele obscene și atacul la persoană. Publicația „Graiul Sălajului” nu răspunde pentru opiniile postate în rubrica de comentarii, responsabilitatea formulării acestora revenind integral autorului comentariului. Orice persoană care se consideră prejudiciată de conținutul unui comentariu, are posibilitatea să solicite ștergerea comentariului respectiv, în baza unei cereri în acest sens, transmise pe adresa de email a redacției: graiulsj@unisys.ro

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Sari la conținut