Pensionarii traiesc din imprumuturi

Pensionarii traiesc din imprumuturi

Pentru multe persoane aflate la varsta a treia, imprumutul la Casa de Ajutor Reciproc
este ca o gura de oxigen. Acum sunt peste 100 de pensionari care asteapta sa primeasca banii pentru a se pregati de sarbatorile de iarna.

Majoritatea varstnicilor membri ai Casei de Ajutor Reciproc a Pensionarilor (CARP) Salaj se imprumuta in fiecare an pentru a supravietui. Cum pensiile sunt prea mici pentru a mai face fata la plata utilitatilor si a medicamentelor, iar sarbatorile se apropie, oamenilor nu le-a ramas alta solutie decat sa se imprumute. Fiecare are nevoie de bani pentru a putea pune pe masa de Craciun bucate traditionale si, nu in ultimul rand, sa cumpere cadouri nepotilor. Acum 121 de pensionari sunt in asteptarea unui credit de la CARP, potrivit lui Ioan Ivascau, presedintele ONG-ului din Salaj. Acestia si-au depus cererile si au fost planificati pentru luna in curs. Toti vor sa primeasca creditul inainte de sarbatori. Varstnicii se imprumuta pentru un an, in medie cu sume de 2.000-2.500 de lei. Cei cu o situatie mai buna se imprumuta pentru sase sau opt luni. Dobanda la rambursare este de 11 la suta. “Avem acum circa 8.500 de membri, din care 6.000 sunt non-stop imprumutati”, a precizat Ivascau.
Pana la finele lunii noiembrie, CARP Salaj a acordat credite pentru 5.874 de persoane, suma totala depasind 6.4 milioane de lei. Pana la sfarsitul anului presedintele CARP se asteapta ca valoarea creditelor acordate sa ajunga la 6.6 milioane de lei, mai mult ca anul trecut. In 2008, 4.151 de membri s-au imprumutat cu 5,53 milioane de lei.
In acest an, CARP Salaj a acordat si ajutoare nerambursabile celor mai nevoiasi, in valoare totala de 16.400 de lei, precum si ajutoare de deces, care au totalizat 6.600 de lei. La fondul pentru ajutoarele de deces, pensionarii contribuie lunar cu 1,20 lei, iar ajutorul variaza in functie de vechimea ca membru al organizatiei. Un pensionar cotizeaza lunar cu 1 procent din pensie la CARP, iar la fondul sau ONG-ul ii acorda o dobanda de 5 la suta, fiind una dintre putinele case de ajutor din tara care acorda dobanda la fond.

About Author

Comments

No comments yet. Why don’t you start the discussion?

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *