octombrie 5, 2022

Pensionarii sunt batjocoriti – pensia este practic la cea mai mica valoare din ultimii 16 ani

Varstnicilor li se scot ochii cu cate o suta de lei in plus la pensie, dar in realitate sunt victimele unei scaderi vertiginoase a nivelului de trai

rn

Punctul de pensie, cifra magica dupa care se calculeaza pensiile celor care au muncit toata viata, este la cel mai scazut nivel, este la minimul istoric, avand in vedere ca ar trebui sa fie 45 la suta din salariul mediu brut in plata. A fost conditionat astfel prin lege tocmai ca sa asigure un nivel d etrai rezonabil varstnicilor. Dar… vezi sa nu!

rn

Sunt fericiti doar cei cu pensii speciale si categoriile favorizate, al caror venit la batranete nu depinde de punctul de pensie. Varstnicii nefericiti sunt insa cei multi, cei care au trudit cu adevarat.
Subliniem asadar ca valoarea punctului de pensie trebuie sa fie calculat la 45 la suta din salariul mediu brut pe tara, potrivit legilor 19/2000 si 263/2010. Din capul locului sa spunem ca nici poveste. N-a fost niciodata, iar guvernarea PSD – ALDE din prezent nu a facut decat sa se indeparteze de acest obiectiv (si de respectarea legii), mergand in sens opus.
In 2019 salariul mediu brut pe tara este de 4.162 de lei, iar punctul de pensie ar trebui sa fie de 1.872 de lei. Insa guvernul a inghetat valoarea punctului de pensie la 1.100 de lei (26,4 la suta din salariul mediu brut). Pensiile trebuiau majorate la 1 ianuarie 2019, dar guvenul Dancila a preerat amanarea cu promisiunea sa majoreze punctul de pensie din septembrie, cand valoarea lui ar ajunge la 1.265 lei (30 la suta din salariul mediu brut).
In programul de guvernare cu care PSD a castigat alegerile, se promitea ca pana in 2020 valoarea punctului de pensie va ajunge la 1.775 lei. Daca se tin de cuvant… ce folos daca salariul mediu brut va creste si el, inflatia va fi pe masura, iar nivelul de trai pentru pensionari va ramane la genunchiul broastei.

rn

Pensionarii au dus-o oricand in trecut mai bine decat acum

rn

In anul 2002 punctul de pensie a atins cea mai mare valoare, adica 39,9 la suta din salariul mediu brut pe tara.
In 2019, valoarea punctului de pensie reprezinta doar 26,4 la suta din salariul mediu brut pe tara si a ajuns la minimul istoric.
In 2009, punctul de pensie reprezenta 38.9 la suta din salariul mediu brut; in 2011 reprezenta 36.2 la suta; in 2012 – 34.5 la suta; in 2013 – 34.2 la suta, in 2014 – 34.25 la suta; in 2015 – 34.3 la suta, in 2016 – 32.5 la suta, in 2017 – 31,9 la suta.

rn

Economistul Alexandru Tamba spune
ca scade nivelul de trai al pensionarului

rn

Cunoscutulanalist economic salajean Alexandru Tamba confirma si subliniaza ceea ce e de banuit, dupa evolutia punctului de pensie, ca scade nivelul de trai al pensionarilor si, bineinteles sunt afectati cel mai grav cei cu pensii mici, adica majoritatea.
"Scade nivelul de trai a pensionarului caruia i s-a calculat pensia dupa contributivitate, mai ales ca si inflatia erodeaza din pensii. Situatia este mai grava la pensiile mici, acolo se simte cel mai mult si cel mai acut. Ar trebui gasita o solutie prin care pensiile sa creasca diferentiat, cele mici mai mult fata de cele mai sau foarte mari", spune Tamba.

Lasă un răspuns

NOTA: sunt interzise injuriile, incitările la ură ori violență, cuvintele obscene și atacul la persoană. Publicația „Graiul Sălajului” nu răspunde pentru opiniile postate în rubrica de comentarii, responsabilitatea formulării acestora revenind integral autorului comentariului. Orice persoană care se consideră prejudiciată de conținutul unui comentariu, are posibilitatea să solicite ștergerea comentariului respectiv, în baza unei cereri în acest sens, transmise pe adresa de email a redacției: graiulsj@unisys.ro

Adresa ta de email nu va fi publicată.