Modificarea legislatiei in domeniul pensiilor va scoate in strada pe 8 octombrie pensionarii din intreaga tara
Dupa profesori si functionari publici, a venit randul pensionarilor sa ameninte guvernul cu masuri de protest. Nemultumirile varstnicilor pornesc de la intentia actualei puteri de a realiza modificari semnificative in legea pensiilor.
Astfel, guvernantii intentioneaza ca in noua Lege a Pensiilor Publice sa nu mai apara obligativitatea ca punctul de pensie sa fie egal cu 45 la suta din salariul mediu brut pe economie, pensiile urmand a fi majorate doar in functie de inflatie. „^Este o bataie de joc la adresa pensionarilor. In timp ce salariile vor creste, pensiile noastre vor stagna. Oricum, guvernele nu prea au tinut cont nici pana acum de inflatie, veniturile noastre fiind majorate cu procente mult mai reduse decat valoarea reala a inflatiei”, a declarat presedintele Sindicatului Pensionarilor, filiala Salaj, Ilie Gorgan. El a mai precizat ca guvernul pregateste si alte „surprize” pensionarilor, in special celor care erau incadrati pana acum in grupele I si II de munca, urmand ca aceasta categorie sa nu mai beneficieze de majorarea punctajului mediu.
Iar in atari conditii, pensionarii se pregatesc, la randul lor, de proteste de amploare care vor cuprinde toata tara. „In data de 8 octombrie, membrii sindicatului vor organiza actiuni de protest atat in fata Guvernului, cat si in teritoriu, unde vor fi pichetate sediile de prefectura. Speram ca la protestul din Zalau sa participe cel putin 100 de pensionari”, a mai spus Gorgan.
Sarbatoare inainte de proteste
Organizatia Natiunilor Unite a hotarat ca data de 1 octombrie sa fie inscrisa in calendarul lumii ca Ziua Internationala a Persoanelor Varstnice. Evenimentul va fi marcat si in Salaj prin intalniri festive cu pensionarii in toate cele trei orase – in zilele de 28 la Cehu Silvaniei, 29 la Jibou si 30 septembrie in Simleu – si cu o manifestare mai ampla la Casa de Cultura a Sindicatelor din Zalau care va avea loc in data de 1 octombrie.