ianuarie 31, 2023

Pensionarii din invatamant ar putea fi salvati de minister

“In lipsa altor precizari de la Ministerul Educatiei, Cercetarii si Inovarii (MECI), cadrele didactice pensionare vor trebui sa opteze, in termen de 15 zile, fie pentru pensie, fie pentru salariu”, a declarat ieri inspectorul scolar general Ioan Abrudan, la o zi dupa publicarea in Monitorul Oficial a ordonantei de urgenta care interzice cumulul pensiei cu salariul in sistemul public. Seful Inspectoratului |colar s-a declarat, totusi, optimist ca ministerul va veni cu precizari care sa adapteze aceasta ordonanta la specificul sistemului de invatamant, apreciind ca sunt cazuri in care aplicarea acesteia nu este posibila. El a exemplificat cu situatia posturilor de educatoare si invatatori, care nu pot fi divizate prin plata cu ora. “In cazul acestor posturi – a precizat Abrudan – daca educatoarea sau invatatorul pensionar opteaza pentru pensie, nu ramane decat solutia mutarii copiilor la alta scoala sau gradinita”.
Juristul ISJ, Viorica Jeler, a atras atentia si asupra unei alte probleme, reprezentata de faptul ca deciziile de incadrare pe post date celor 175 de dascali pensionari salajeni aflati in activitate sunt pentru tot acest an scolar. Jeler a mai precizat ca cei care vor opta pentru pensie isi vor putea completa veniturile continuand sa lucreze la catedra, insa nu ca salariati, ci in sistem de plata cu ora. In aceste conditii, insa, dascalii nu pot primi decat mai putin de 8 ore pe saptamana (adica mai putin de o jumatate de norma), si nu beneficiaza de recalcularea pensiei. De asemenea, ei nu primesc drepturile cuvenite salariatilor din invatamant (sporuri, gradatii, plata vacantelor etc).
Se pregatesc dosarele pentru gradatii
In unitatile de invatamant este mare forfota in aceasta perioada, dat fiind faptul ca acum se pregatesc dosarele pentru gradatiile de merit. Potrivit informatiilor primite de la Inspectoratul Scolar, dosarele se depun pana in 13 februarie, urmand ca, in perioada 16 – 20 februarie, ele sa fie analizate de consiliile consultative de pe langa inspectorii scolari de specialitate. Abrudan a precizat ca numarul gradatiilor difera de la o disciplina la alta, in functie de performantele obtinute anul scolar precedent la fiecare disciplina in parte. Numarul total al beneficiarilor nu poate depasi 16% din totalul normelor didactice din judet. Reamintim ca gradatia de merit reprezinta un spor egal cu 25% din salariul de baza si se acorda pentru o perioada de patru ani.
Incep olimpiadele
Sambata, 10 ianuarie, sute de elevi de gimnaziu si de liceu se vor intrece in cadrul fazei judetene a olimpiadelor de chimie, limba si literatura romana si limba engleza. Dupa cum ne-a informat inspectorul scolar general, olimpiada judeteana de chimie va fi gazduita de Grupul Scolar “Voievodul Gelu” Zalau, cea de romana se va desfasura la Scoala Gimnaziala “Mihai Eminescu”, iar cea de engleza la Liceul Pedagogic “Gheorghe Sincai”.

Lasă un răspuns

NOTA: sunt interzise injuriile, incitările la ură ori violență, cuvintele obscene și atacul la persoană. Publicația „Graiul Sălajului” nu răspunde pentru opiniile postate în rubrica de comentarii, responsabilitatea formulării acestora revenind integral autorului comentariului. Orice persoană care se consideră prejudiciată de conținutul unui comentariu, are posibilitatea să solicite ștergerea comentariului respectiv, în baza unei cereri în acest sens, transmise pe adresa de email a redacției: graiulsj@unisys.ro

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Sari la conținut