decembrie 9, 2022

Pensionari: Tichetele de calatorie gratuite sau taloanele speciale de calatorie pot fi folosite pana la 1 ianuarie 2022

Guvernul a aprobat recent, prin Ordonanta de urgenta, prelungirea termenului pana la care pensionarii, veteranii, vaduvele si invalizii de razboi pot beneficia de facilitatile de transport la care au dreptul.
Executivul a decis ca tichetele de calatorie gratuite sau taloanele speciale de calatorie pot fi folosite pana la 1 ianuarie 2022. Daca nu s-ar fi luat aceasta hotarare, respectivele instrumente ar fi "expirat", pentru ca din 2020, ar fi fost nevoie de un card specializat pentru a beneficia de respectivele facilitati.
Guvernul a adoptat doua masuri: – extinderea perioadei in care vor putea fi folosite tichetele si taloanele, pana la 1 ianuarie 2022; – prelungirea termenului de asigurare a cadrului pentru folosirea cardurilor in vederea utilizarii facilitatilor de transport, pana la 31 decembrie 2021.
Pensionarii primesc reduceri de 50% din tariful stabilit pentru calatoriile pe calea ferata cu trenuri personale, cu trenuri accelerate fara regim de rezervare, precum si cu trenuri rapide, clasa a II-a, cu mijloace auto sau cu navele de calatori clasa a II-a, la transportul intern in comun, intre localitati, conform legislatiei in vigoare. Aceasta reducere, insa, se aplica in limita a sase calatorii pe an. De asemenea, facilitatile respective pot fi folosite si de catre sot sau sotie, cu incadrare in numarul total de calatorii la care are dreptul titularul.
In privinta veteraniilor de razboi, ei beneficiaza de cate 12 calatorii gratuite, dus-intors, sau 24 de calatorii simple, in cursul unui an calendaristic, la clasa I pe calea ferata, la tren de orice rang, conform legislatiei. Se incadreaza aici marii mutilati, invalizii de razboi, precum si veteranii de razboi decorati cu ordine si medalii de razboi.
Dupa aceea, au dreptul, in cursul unui an calendaristic, la 6 calatorii interne gratuite, dus-intors, sau la 12 calatorii simple pe calea ferata, la tren de orice rang:
– veteranii de razboi decorati cu Medalia "Crucea comemorativa a celui de-al doilea razboi mondial, 1941-1945"; – cei nedecorati; – vaduvele de razboi.
Generalii, ofiterii si ceilalti veterani de razboi decorati cu Medalia "Crucea comemorativa a celui de-al doilea razboi mondial, 1941-1945" calatoresc la clasa I. Cei nedecorati si vaduvele de razboi calatoresc la clasa a II-a.

Lasă un răspuns

NOTA: sunt interzise injuriile, incitările la ură ori violență, cuvintele obscene și atacul la persoană. Publicația „Graiul Sălajului” nu răspunde pentru opiniile postate în rubrica de comentarii, responsabilitatea formulării acestora revenind integral autorului comentariului. Orice persoană care se consideră prejudiciată de conținutul unui comentariu, are posibilitatea să solicite ștergerea comentariului respectiv, în baza unei cereri în acest sens, transmise pe adresa de email a redacției: graiulsj@unisys.ro

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *