noiembrie 29, 2022

Cetatenii romani care au lucrat in strainatate cu forme legale isi pot primi in tara drepturile de pensie in urma contributiilor sociale in acel stat. Asiguratii pot fi cetateni romani, cetateni ai altor state sau apatrizi.
Datorita crizei, in ultimele luni multi romani s-au intors in tara si au solicitat pensii comunitare. Potrivit informatiilor primite de la Marius Stanciu, inspector la compartimentul Pensii Internationale de la Casa Judeteana de Pensii Salaj, la noi in judet au fost depuse doar 17 cereri pentru pensii comunitare de la inceputul anului. Cifra este mult mai mica fata de alte judete unde in aceasta perioada se depun zeci de solicitari lunar. Anul trecut au fost depuse la sediul institutiei circa 130 de astfel de cereri.
In cazul acestor pensii dosarul se depune in tara de domiciliu, iar institutiile abilitate colaboreaza intre ele in acordarea drepturilor. Cert este ca pensiile primite din celelalte state comunitare pentru doar cativa ani de munca sunt mai mari decat cele primite de la statul roman pentru 30 de ani.

Lasă un răspuns

NOTA: sunt interzise injuriile, incitările la ură ori violență, cuvintele obscene și atacul la persoană. Publicația „Graiul Sălajului” nu răspunde pentru opiniile postate în rubrica de comentarii, responsabilitatea formulării acestora revenind integral autorului comentariului. Orice persoană care se consideră prejudiciată de conținutul unui comentariu, are posibilitatea să solicite ștergerea comentariului respectiv, în baza unei cereri în acest sens, transmise pe adresa de email a redacției: graiulsj@unisys.ro

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *