Pensiile calculate greșit nu mai au termen de prescripție pentru recuperarea banilor

0
340

Pensionarii cărora le-au fost calculate greșit pensiile își vor putea recupera banii fără a mai exista vreun termen de prescripție, potrivit unui proiect de lege pentru completarea unui articol din Legea pensiilor, adoptat miercuri, 7 aprilie, de către Camera Deputaților.

Proiectul, inițiat de deputatul PNL Roman Florin, completează articolul 107 din Legea 263/2010, cu privire la sistemul unitar de pensii publice. Mai precis, este reglementată excepția de la regulă privind termenul general de prescripție, pentru recuperarea banilor neplătiți către pensionari, din cauza unei erori materiale la calcularea și emiterea deciziei de pensionare sau a datelor înscrise în aceasta ori în sistemul electronic de punere în plată a deciziei.

„Prin excepție de la prevederile alineatului 2, în cazul în care din cauza unei erori materiale, de calcul sau a oricărei greșeli de redactare, omisiune sau mențiuni greșite, intervenite în procesul administrativ de evaluare, prelucrare și redactare a datelor, în vederea emiterii deciziei de pensionare sau a datelor înscrise în aceasta, ori în sistemul electronic de punere în plată a deciziei, termenul general de prescripție nu se aplică, pentru recuperarea de către beneficiarul dreptului la pensie, a sumelor neplătite de către casa teritorială de pensii competentă”, prevede amandamentul adoptat de deputați.

Așadar, Casele de Pensii vor fi cele care vor opera din oficiu sau la solicitarea pensionarului modificările ce se impun, prin decizie de revizuire, în situația în care, ulterior stabilirii și/sau plății drepturilor de pensie, se constată diferențe între sumele stabilite și/sau plătite și cele legal cuvenite. Sumele rezultate în urma revizuirii se acordă sau se recuperează fără termen de prescripție.

Camera Deputaților a fost for decizional în cazul acestui proiect de lege.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.
Nota
Sunt interzise injuriile, incitările la ură sau violență, cuvintele obscene și atacul la persoană. Publicația Graiul Sălajului nu răspunde pentru opiniile postate în rubrica de comentarii, responsabilitatea formulării acestora revenind integral autorului comentariului. Orice persoană care se consideră prejudiciată de conținutul unui comentariu, are posibilitatea de a solicita ștergerea comentariului respectiv, în baza unei cereri în acest sens, trimise pe adresa de e-mail a redacției, graiulsj@unisys.ro.