Primarii, viceprimarii, președinții și vicepreședinții Consiliilor Județene care îndeplinesc condițiile vârstei standard de pensionare au dreptul, la încetarea mandatului, la o pensie speciala, a decis ieri Senatul. Vor beneficia – ca și în cazul pensiilor speciale pentru pțarlamentari – și cei care au avut anterior intrarii în vigoare a prezentei legi calitatea de primar, viceprimar, președinte sau vicepreședinte de consiliul județean. 

Plenul Senatului a adoptat legea privind pensiile aleșilor locali cu 86 de voturi „pentru”, un vot „împotriva” și nicio abținere. Liberalii au ieșit din sala înaintea votului.
Legea, în forma adoptata de plenul Senatului, prevede ca pentru mandate incomplete, indemnizația speciala se calculeaza proporțional cu perioada de mandat efectiv exercitata, dar nu mai puțin de un mandat.
Proiectul a fost adoptat tacit de Camera Deputaților în luna noiembrie, iar comisiile de specialitate din Senat au acordat un raport favorabil, fara amendamente. Discutarea legii în Senat vine la mai puțin de o saptamâna de când Parlamentul a adoptat și pro-iectul de lege privind pensiile speciale ale parlamentarilor.

PSD a fost „capul” inițiativei

Liderii PSD au anunțat cu mai multe zile înainte ca vor susține în Senat acest proiect. Președintele PSD, Liviu Dragnea, a afirmat joi ca a discutat despre legea privind pensiile speciale ale aleșilor locali cu liderii partidului, iar concluzia este ca social-democrații vor vota acest proiect, pe motiv ca primarii nu au salarii mari, însa au foarte multe responsabilitați.
„Eu le-am spus colegilor mei sa se gândeasca totuși ca primarii nu au salarii mari. Primarii au foarte multe constrângeri și foarte puține drepturi. Ei sunt considerați funcționari publici, însa nu au drepturile pe care le au funcționarii publici”, a spus Dragnea, adaugând ca primarii și restul aleșilor locali au responsabilitați mari, însa nu au dreptul, potrivit legii, sa primeasca sporuri, la fel ca ceilalți funcționari publici. stop_coloana

Președintele Consiliului Județean Salaj, Tiberiu Marc, nu vrea sa spuna nimic pâna se va aplica legea

Președintele Consiliului Județean Salaj, Tiberiu Marc, prin vocea purtatorului sau de cuvânt, Sebastian Olaru, spune ca se așteapta la un „drum anevoios” pâna la aplicarea legii și ca nu vrea sa aiba o opinie acum.
„E prematur sa îmi spun parerea despre un proiect legislativ care mai are mult pâna devina o reglementare aplicabila. În general, când e vorba despre drepturi (vezi legea salarizarii unitare) parerile sunt de multe ori divergente și drumul pâna la finalizarea inițiativelor legislative anevoios”, a spus Tiberiu Marc.

PNL Salaj spune ca parlamentarii nu au înțeles nimic din ceea ce a însemnat revoluția din 1989

„Poziția noastra a fost cunoscuta, ne-am opus din start acestor pensii speciale, la fel cum ne-am opus și pensiilor speciale pentru parlamentari. La fel ca data trecuta, grupul parlamentarilor liberali a parasit sala înainte de momentul votului. Ne-am opus pensiilor speciale, dar consideram ca e necesar ca salariile din administrație sa fie ajustate, dar asta doar pe evaluari ce țin de performanța. Toate astea trebuie sa se întâmple în cadrul unei legi a salarizarii, nu înainte de alegerile locale sau parlamentare. Dincolo de opinia asta, ca o opinie personala a unui om tânar, pot sa spun ca astazi dupa ce a avut loc ședința solemna dedicata revoluției, parlamentarii au aratat ca nu au priceput absolut nimic din ce s-a întâmplat la revoluție, ca ceea ce s-a întâmplat în 1989 nu a însemnat renașterea unei noi nomenclaturi, și ca gestul lor, pe lânga faptul ca e inconștient din punct de vedere economic, e și nedrept, pentru ca toate aceste pensii, unde nu mai vorbim de câteva sute, ci de peste zece mii, vor trebui platite de tine, de mine și de copii noștrii și de copii lor”, a spus Paul Maghiu, purtatorul de cuvânt al PNL Salaj.