Pensii poprite

Aproximativ 400 de salajeni au popriri pe pensii in luna martie din cauza faptului ca nu si-au mai putut plati la timp datoriile catre unitatile bancare, cooperativele de credit ori impozitele catre primariile de care apartin. Casa Judeteana de Pensii a poprit pensiile in urma titlurilor executorii.
Potrivit lui Florian But, directorul executiv adjunct al CJP Salaj, numarul popririlor este unul obisnuit, ba chiar mai mic decat in urma cu un an. Nu are legatura cu criza. Daca in aceeasi perioada a lui 2008 erau poprite 432 pensii, acum sunt doar 404.
Potrivit unui comunicat al Casei Nationale de Pensii, institutiile judetene au calitatea de tert poprit in relatia pensionarilor cu diferite institutii, autoritati publice locale, persoane fizice sau juridice indreptatite sa recupereze debite in baza unor titluri executorii sau dispozitii de poprire. Retinerile din pensii se realizeaza esalonat, intr-un cuantum de pana la o treime din pensia aflata in plata, pana la recuperarea datoriilor. Principalii emitenti ai titlurilor executorii sunt bancile si cooperativele de credit, consiliile locale (pentru impozitele neachitate), adminis-tratiile financiare (pentru amenzi) si persoanele fizice (pin cazul unor litigii). Si o analiza a CNPAS la nivelul tarii arata ca in primele luni ale anului in curs nu s-au inregistrat cresteri ale numarului de popriri instituite, comparativ cu aceeasi perioada a anului trecut.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *