Cei care nu muncesc sau muncesc la negru si nu contribuie la asigurarile sociale de stat ar putea avea asigurata o pensie la batranete.
Reforma sistemului de pensii ar putea aduce un nou pilon de pensii, pilonul zero, pentru persoanele in varsta care nu au contribuit la sistemul de pensii. Acest al patrulea pilon vizeaza, spre exemplu, femeile casnice sau persoanele care au lucrat la negru, iar la batranete nu mai au nici un venit, potrivit declaratiilor lui Mihai Seitan, secretarul de stat in Ministerul Muncii, in cadrul unei dezbateri pe tema reformarii sistemului de pensii. Astfel se doreste dezvoltarea pensiei sociale minime, pentru protectia acestei categorii de persoane. Reprezentantul Ministerului Muncii spune ca fondurile vor fi alocate de la bugetul de stat, cat despre sistemul public de pensii a precizat ca nimeni nu-l va putea elimina, conform unor estimari, pana in 2070-2080 pentru ca potrivit unor calcule principiul sustinerii intre generatii va functiona pana atunci. Pilonul II de pensii private functioneaza corect, cu profit, iar cel al pensiilor private facultative, greoi.
Pilonul zero ar trebui sa preia pensia sociala minima care acum este de 350 de lei si este o completare de la bugetul de stat a pensiilor sub acest cuantum. Insa nu este corect fata de cei care contribuie la bugetul asigurarilor sociale ca persoanele care acum muncesc la negru sa aiba asigurata o pensie fara a contribui in timpul vietii active. Asta ar insemna ca cei care muncesc legal sa mai tina in carca inca o categorie de persoane: a celor care nu muncesc sau muncesc fara forme legale de angajare. In urma cu un an s-a dorit infiintarea unui sistem de pensii pentru agricultori, subventionat de stat pentru persoanele din mediul rural. Acestea ar fi trebuit sa plateasca o contributie lunara individuala modica iar statul sa contribuie cu dublul sumei achitate de agricultori. Insa pana la urma s-a renuntat, sistemul neputand fi subventionat de stat. Si atunci de unde bani pentru pilonul zero? In prezent deficitul bugetului de pensii se ridica la 1,5 miliarde de euro.