Pensia va fi platita de la data pensionarii, dar dosarul va fi depus cu 30 de zile inainte

Drepturile de pensie pentru limita de varsta vor fi platite de la data indeplinirii conditiilor de varsta standard si a stagiului minim de cotizare prevazute de lege, dar documentele vor fi depuse cu 30 de zile inainte de data indeplinirii conditiilor de pensionare, potrivit unui proiect de OUG.
In urma cu o saptamana, ministrul Muncii, Marian Sarbu, declara ca a preluat propunerea din partea sindicatelor privind modificarea a trei legi care au influenta asupra dosarului de pensionare, astfel incat acesta sa poata fi depus cu 30 de zile inainte ca angajatul sa indeplineasca conditiile de iesire la pensie. Proiectul de Ordonanta de Urgenta privind unele masuri in domeniul muncii si asigurarilor sociale, elaborat de Ministerul Muncii, Familiei si Protectiei Sociale (MMFPS), a pus, miercuri, in dezbatere publica.
Documentul prevede ca cererea de pensionare si actele necesare vor fi depuse la casa teritoriala de pensii in a carei raza teritoriala se afla domiciliul asiguratului cu 30 de zile inainte de data indeplinirii conditiilor de pensionare. Potrivit initiatorilor proiectului de act normativ, in acest fel drepturile de pensie pentru limita de varsta vor putea fi platite de la data indeplinirii conditiilor de varsta standard si a stagiului minim de cotizare prevazute de lege.
Actualele reglementari creeaza posibilitatea mentinerii in activitate a categoriilor de persoane, atat functionari publici cat si personal contractual, care indeplinesc conditiile prevazute de lege pentru obtinerea unei pensii pentru limita de varsta, lucru cauzat de termenele destul de mari pentru depunerea cererilor si de eliberare a deciziilor de pensii, potrivit notei de fundamentare a proiectului de act normativ.

About Author

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *