decembrie 9, 2022

Penalități noi pentru nedeclararea veniturilor la Fisc și pentru intarzieri

Din ianuarie 2016 s-au introdus noi forme de penalizări, care nu existau până acum în legislația românească. Valoarea dobânzilor și penalităților de întârziere este mai mică de la începutul anului, odată cu intrarea în vigoare a noului Cod de procedură fiscală. Actul normativ introduce însă noi tipuri de penalizare, precum penalitatea de nedeclarare. Aceasta vizează contribuabilii de rea-credință, adică aceia care declară mai puțin decât câștigă sau nu-și declară deloc obligațiile fiscale.
 Concret, potrivit articolului 181 din actul normativ amintit pentru obligațiile fiscale nedeclarate sau declarate incorect, contribuabilul datorează din 2016 o penalitate de nedeclarare de 0,08 la sută în fiecare zi, începând cu ziua imediat următoare scadenței și până la data stingerii sumei datorate inclusiv. Potrivit Ordinului ANAF nr.3834, publicat în Monitorul Oficial și intrat în vigoare de la 1 ianuarie 2016, penalitatea de nedeclarare nu va fi stabilită de organele fiscale dacă aceasta este mai mică de 50 de lei. Penalitatea de nedeclarare va ajunge de 100 la sută stop_coloana dacă sumele datorate statului provin din evaziune fiscală.
 Noul Cod de procedură fiscală modifică printre altele regimul dobânzilor și penalităților de întârziere. Începând din 2016, valoarea dobânzii este de 0,02 la sută pentru fiecare zi de întârziere, micșorată de la 0,03 la sută, cât a fost la sfârșitul lui 2015. În ceea ce privește penalitatea de întârziere, aceasta este, conform Codului de procedură fiscală, o obligație fiscală accesorie, reprezentând sancțiunile pentru neachitarea la scadență de către debitor a obligației fiscale principale. Potrivit noilor dispoziții legislative, penalitatea de întârziere a fost micșorată de la valoarea anterioară de 0,02 la sută la 0,01 la sută pentru fiecare zi de întârziere.

Lasă un răspuns

NOTA: sunt interzise injuriile, incitările la ură ori violență, cuvintele obscene și atacul la persoană. Publicația „Graiul Sălajului” nu răspunde pentru opiniile postate în rubrica de comentarii, responsabilitatea formulării acestora revenind integral autorului comentariului. Orice persoană care se consideră prejudiciată de conținutul unui comentariu, are posibilitatea să solicite ștergerea comentariului respectiv, în baza unei cereri în acest sens, transmise pe adresa de email a redacției: graiulsj@unisys.ro

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *