decembrie 3, 2022

Pedepse mult mai drastice pentru abuzurile sexuale contra minorilor

Abuzurile sexuale savarsite impotriva minorilor ar urma sa fie pedepsite mult mai drastic, potrivit unui proiect de lege inregistrat recent in Parlament. Daca documentul va intra in vigoare, atunci pedepsele cu suspendare nu se vor mai aplica.
O propunere legislativa pentru modificarea Codului penal a fost inregistrata vineri, 29 noiembrie 2019, in Parlament, de catre 75 de senatori si deputati, si va fi dezbatuta, mai intai, in Senat, forul decizional in acest caz fiind Camera Deputatilor.
Proiectul de lege propune majorarea pedepselor pentru abuzul asupra minorilor, astfel incat, in aceste situatii, sa nu se mai poata aplica pedepse cu suspendare, mai ales in contextul unei diferente mari de varsta.
Totodata, diferenta de varsta pentru care infractiunile nu vor fi sanctionate va scadea de la trei la doi ani, cu scopul de a limita situatiile in care abuzatorul primeste pedeapsa minima.
De asemenea, propunerea prevede cresterea varstei minime pentru care un astfel de act poate fi considerat consimtit, de la 15 la 16 ani. Conform legislatiei in vigoare, in cazul victimelor cu varsta mai mare de cea minima, se considera infractiune doar daca faptuitorul este major sau daca are o relatie de rudenie sau subordonare cu victima.
In urma acestor modificari, persoanele gasite vinovate pentru actele sexuale impotriva minorilor cu varsta de pana la 14 ani pot primi pedeapsa maxima de 11 ani, in functie de gravitatea actului. Mai mult, pe lista infractiunilor pentru care se poate dispune arestarea preventiva vor fi incluse si agresiunile sexuale cu victime copii (viol, act sexual cu un minor, racolarea minorilor in scopuri sexuale).
Spre exemplu, proiectul prevede majorarea pedepsei maxime aplicate unui adult care intretine relatii sexuale cu un minor, de la sapte la noua ani de inchisoare. De asemenea, si actul sexual desfasurat de un adult in prezenta unui minor se va pedepsi mai drastic, respectiv cu inchisoare de la unu la patru ani, fata de inchisoarea de la sase luni la doi ani, asa cum este in prezent.
Totodata, documentul intrat in procesul de legiferare propune si majorarea pedepselor pentru distributia de materiale pornografice catre minori. Mai exact, un adult care va face acest lucru va putea sa fie pedepsit cu inchisoarea de la unul la patru ani, in timp ce pedeapsa actuala pentru aceasta infractiune este inchisoare de la trei luni la un an.
Chiar si propunerea de a se intalni, facuta unui minor de catre un adult, pentru a intretine relatii sexuale se va pedepsi, dupa intrarea in vigoare a proiectului legislativ, cu inchisoare de la un an la cinci ani. In prezent, pedeapsa pentru aceasta infractiune este de inchisoare de la trei luni la un an.

Lasă un răspuns

NOTA: sunt interzise injuriile, incitările la ură ori violență, cuvintele obscene și atacul la persoană. Publicația „Graiul Sălajului” nu răspunde pentru opiniile postate în rubrica de comentarii, responsabilitatea formulării acestora revenind integral autorului comentariului. Orice persoană care se consideră prejudiciată de conținutul unui comentariu, are posibilitatea să solicite ștergerea comentariului respectiv, în baza unei cereri în acest sens, transmise pe adresa de email a redacției: graiulsj@unisys.ro

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *