Pedepse mai aspre pentru șoferii agresivi

Legislaţia rutieră din România se înăsprește. Guvernul a votat, în ședința de joi, o ordonanță care prevede sancțiuni mai dure pentru vitezomani și pentru adepții comportamentului agresiv la volan.

Modificările vin cu scopul de a spori gradul de siguranță rutieră și pentru a reduce pierderile umane, materiale și financiare cauzate de accidentele rutiere, dar și în vederea îndeplinirii obligațiilor României, în calitate de stat membru al Uniunii Europene, de implementare la nivel național a legislației UE.

Printre noile sancțiuni se numără suspendarea permisului pentru 120 de zile pentru depăşirea cu peste 70 km/h a limitei legale de viteză.

Pentru nerespectarea regulilor la trecerea la nivel cu calea ferată, se majorează sancţiunea contravenţională complementară de suspendare a exercitării dreptului de a conduce de la 90 de zile la 120 de zile.

Pentru depășiri neregulamentare, pragurile de amendă cresc de la 580 lei – 725 lei, la 870 lei – 1.160 lei. Totodată, suspendarea exercitării dreptului de a conduce crește de la 30 de zile la 60 de zile.

Se trece într-o clasă superioară de contravenţii și nerespectarea regulilor privind acordarea de prioritate (de la 580 lei – 725 lei la 870 lei – 1.160 lei) și dreptul de a conduce se suspendă 60 de zile, în loc de 30 de zile.

În cazul în care nerespectarea regulilor de circulație determină producerea unor accidente, valoarea amenzilor și perioada de suspendare a permisului se majorează.

Ordonanța mai prevede interdicţia de a conduce un vehicul pe drumurile publice din România, urmare a condamnării penale pentru săvârşirea unor infracţiuni la regimul rutier pe teritoriul României, pentru titularul de permis de conducere emis de o autoritate străină.

Cei care circulă nejustificat pe banda de urgență a autostrăzii vor primi amenzi mai mari, de până la 2.900 lei, față de 1.305 lei, cât e acum valoarea maximă. Totodată, sancţiunea contravenţională complementară privind punctele de penalizare se înlocuieşte cu suspendarea exercitării dreptului de a conduce pentru 90 de zile.

About Author

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *