Cu doua saptamani inaintea alegerilor, subprefectul Claudiu Barsan (fost membru PDL), democrat-liberalii si reprezentanti ai asociatiei Pro Demos se indeletnicesc cu instruirea elevilor prin meandrele votului si ale referendumului. Campania… de informare se desfasoara „cu batista pe tambal”, fara ca presa sa fi fost informata.
Sub egida organizatiei non guvernamentale Pro Demos, mai multi directori de institutii din Salaj, dar si subprefectul Cladiu Barsan, au organizat, ieri, la Liceul Alesandru Papiu Ilarian, o intalnire cu elevii din trei clase de a XII-a, majoritatea trecuti de 18 ani si cu drept de vot. Dezbaterea cu proaspetii electori, intitulata generic „Primul Vot!”, le-a oferit elevilor oportunitatea de a afla lucruri noi si interesante despre procesul de votare, precum si despre referendumul national. Despre campanie electorala nici nu poate fi vorba pentru ca legea interzice propaganda politica in unitatile de invatamant. Dar asta e – socoteala de la sediul partidului, nu se potriveste tot timpul cu cea din scoala…
Elevii de la API au fost instruiti intr-ale votatului de o echipa de membrii ai PDL printre care Romeo Sarca (directorul AJOFM) si Ana Maria Pernes (director la Casa de Pensii). Reprezentantul Institutiei Prefectului, Cladiu Barsan, a facut parte mai multi ani din PDL. Iar coincidentele continua – ONG-ul Pro Demos s-a constituit in proximitatea PDL. De altfel, Romeo Sarca a recunoscut ca el si subprefectul Barsan au facut parte din aceasta asociatie.
Desi s-au aratat extrem de interesati de educatia civica – politica a tinerilor si au declarat ca nu au nimic de ascuns, membrii PDL, Institutia Prefectului sau ONG-ul Pro Demos nu au popularizat deloc aceste intalniri. Claudiu Barsan a justificat aceasta deficienta de comunicare prin faptul ca organizatorii nu au avut timp sa anunte mass-media. Dar, pe viitor la urmatoarele intalniri cu tineretul votant al patriei, Barsan promite ca vor fi invitati si jurnalistii. Subprefectul a recunoscut, de asemenea, ca nu este suta la suta „politically corect” ca la aceste intalniri sa participe doar membrii PDL. Dar, pe de alta parte Barsan ne-a asigurat ca aceste intalniri nu au „nici in clin, nici in maneca” cu lupta pentru Cotroceni. Probabil ca ong-istii Pro Demos si sefii institutiilor deconcentrate nu au avut timp pana acum sa se ocupe cu lectii de cultura civica. „Mai bine mai tarziu decat niciodata”, a spus Claudiu Barsan, sugerand ca nu-i nimic in neregula cu organizarea de intalniri in scoli cu doua saptamani inainte de alegeri. Si pentru a completa tabloul obiectivitatii politice, subprefectul si-a amintit destul de vag ca printr-o regretabila eroare unul dintre fostii colegi de partid ar fi spus ca voteaza cu ….Traian Basescu. Dar asta numai pentru ca un elev curios tinea mortis sa afle cu cine vor vota distinsii oaspeti.
Claudiu Barsan a fost corectat de un alt participant, Romeo Sarca, care ne-a declarat ca nu s-a rostit doar numele lui Traian Basescu si „nici intr-un caz invitatii nu au spus cu cine vor vota”. „Eu le-am spus tinerilor ca e important sa mearga la vot si sa nu-i lase pe altii sa decida pentru ei. Le-am mai spus ca si noi chiar daca suntem tineri am reusit sa avem un cuvant de spus in diferite domenii. Si le-am mai spus ca noi am fost promovati din cadrul Partidului Democrat Liberal”, ne-a spus Romeo Sarca. DE UNDE?! DIN CADRUL PDL. Asadar echidistanta, obiectivitate, corectitudine in formarea tinerilor votanti.
Daca esti cuminte si votezi, ei te premiaza
Inafara faptului ca au aflat informatii pretioase referitoare la sistemul de vot si referendum, elevii pot deveni si fericitii castigatori ai unor premii. Motiv pentru care invitatii de la Pro Demos le-au ceut sa isi treaca numele, prenumele, numarul de telefon si adresa de e – mail pe o lista. „Dupa alegeri va fi facuta o tragere la sorti, iar cel care va fi extras va primi un premiu daca va dovedi cu buletinul ca a participat la alegeri”, a precizat Claudiu Barsan.