decembrie 9, 2022

Pe ce se duc banii Sălajului

Consiliul Județean Salaj a facut public proiectul de buget al instituției pentru anul 2016. Proiectul a fost publicat miercuri, 5 ianuarie, pe pagina web a instituției. Cei care sunt nemulțumiți de modul în care au fost alocați banii Consiliului Județean în 2016 pot depune sesizari și contestații pâna pe 20 ianuarie la sediul instituției. 

Consiliul Județean Salaj spune în proiectul de buget ca va realiza venituri în cuantum de 186.412.000 lei.

Asistența sociala și instituțiile de cultura subordonate Consiliului Județean înghit peste jumatate din banii Salajului

Cele mai bine finanțate instituții subordonate Consiliului Județean Salaj vor fi anul acesta Muzeul Județean de Istorie și Arta, Centrul de Cultura Salaj, Biblioteca Județeana “Ionița Scipione Badescu” și Direcția Generala de Asistența Sociala și Protecția Copilului Salaj. Celelalte instituții din subordinea Consiliului Județean Salaj primesc sume net inferioare celor acrodate instituțiilor menționate.
Conform proiectului de buget, Direcția Generala de Asistența Sociala și Protecția Copilului Salaj va primi suma de 75.937.000 de lei.
În dreptul categoriei cultura, arta și recreere, unde intra Muzeul, Biblioteca și Centrul de Cultura, se specifica suma de 18.181.000 de lei.
La categoria Sanatate apare suma de doar 280.000 de lei, iar în drepul categoriei Aparare Naționala – Centrul Militar Județan apare suma de 320.000 de lei.
Altfel spus, cultura primește de 56 de ori mai mulți bani decât Centrul Militar Județean, și de 64 de ori mai mult decât banii destinați spre Sanatate.

Cei mai mulți bani de la capitolul “Cultura” sunt destinați bisericilor

La capitolul “Cultura”, ne explica Consiliul Județean Salaj, intra și cultele religioase și personalul neclerical, pe lânga cele trei instituții de cultura menționate mai sus. Am primit de la purtatorul de cuvânt al Consiliului Județean Salaj, Sebastian Olaru, sumele repartizate tuturor instituților care figureaza în dreptul marelui capitol “Cultura” din proiectul de buget.
Cei mai mulți bani pentru cultura, 8.271.000 de lei, vor fi acordați cultelor religioase pentru a-și plati personalul neclerical. Pe lânga cei 8,27 milioane de lei, cultele vor mai primi înca 1.200.000 de lei pentru serviciile sociale de care dispun.
Pe locul doi în privința banilor pentru cultura se afla subramura sport. Știm ca instituția condusa de Tiberiu Marc aloca fonduri pentru echipa de handbal HC Zalau condusa de Gheorghe Tadici. Banii pentru sport sunt în cuantum de 2.550.000 de lei.
Și Consiliul Județean al Elevilor va primi 10.000 de lei.
Dintre cele trei instituți de cultura subordonate Consiliului Județean Salaj, cei mai mulți bani vor intra în contul Muzeului Județean de Istorie și Arta Zalau, care va primi 2.150.000 de lei. Centrul de Cultura și Arta Salaj va primi suma de 2.100.000 de lei, în timp ce Biblioteca Județeana va primi 1.900.000 de lei.
Tiberiu Marc, prin purtatorul sau de cuvânt, Sebastian Olaru, spune ca acești bani sunt destinați doar pentru plata personalului.

Bani puțini pentru drumuri și foarte puțini pentru pompieri

Bani puțini – daca ne raportam la asistența sociala și cultura – sunt acordați pentru întreținerea și stop_coloana repararea  de drumuri județene și poduri. Doar 13.825.000 de lei se vor duce catre infrastructura rutiera. În total, în județ sunt 1.505 kilometri de drum județean. În suma sunt incluși și banii pentru deszapezire sau întreținere pe timp de iarna.
Cei mai puțini bani din bugetul Consiliului Județean se vor duce catre Inspectoratul pentru Situații de Urgența “Porolissum”. Consiliul Județean va direcționa catre ISU doar 110.000 de lei.
În învațamânt se vor duce 11.612.000 de lei, în timp ce pentru Camera Agricola a Județului Salaj se vor aloca 551.000 de lei. Pentru “alte servicii publice generale” (nu reiese la ce se refera), se duc 4.662.000 de lei, în timp ce pentru “programe, cotizații și contribuții” (din nou nu reiese la ce se refera), se vor duce 1.082.000 de lei. Autoritațile executive din județul Salaj vor primi 8.025.000 de lei.
Consiliul Județean va cheltui suma de 24.185.000 de lei pentru “cheltuieli de investiții proprii”. Consiliul Județean Salaj va da 8.552.000 de lei și pentru “cofinanțarea din cota de 20 la suta pentru programe de dezvoltare a UAT-urilor (n.r. – Unitați Teritoriale Administrative)”. Consiliul Județean va mai cheltui suma de 19.061.000 de lei pentru indicatorul “investiții finanțate din excedentul anilor precedenți”.

De unde are Consiliul Județean Salaj bani

Consiliul Județean Salaj spune ca va face rost anul acesta de bani din cotele și sumele defalcate din impozitul pe venit, care sunt în total de 32.771.000 de lei. La acestea se adauga sumele defalcate din taxa pe valoarea adaugata pentru finanțarea cheltuielilor descentralizate la nivelul județului Salaj, care sunt în total de 45.131.000 de lei. Consiliul Județean mai are și venituri proprii de 3.408.000 lei. Alți bani vor intra în conturile Consiliului Județean din sumele defalcate din taxa pe valoarea pentru drumuri județene și comunale (8.866.000 lei) și din sumele defalcate din taxa pe valoarea pentru echilibrarea bugetului (11.054.000 lei). Consiliul Județean Salaj va primi și subvenții de la bugetul de stat în suma totala de 48.801.000 lei.
Consiliul Județean face bani și în urma tranzacțiilor pe care le-a încheiat în 2015. Instituția a realizat un venit de 162.000 de lei dupa ce a vândut un imobil situat în Zalau, pe strada Dumbrava la numarul 42, care în trecut a fost sediu administrativ al Spitalului Județean de Urgența Zalau.
Consiliul Județean va primi 5.590.000 de lei drept subvenții de la bugetul de stat pentru derularea proiectelor din fonduri externe neramursabile. 11.895.000 de lei este suma pe care Consiliul Județean o va primi de la Uniunea Europeana în contul plaților efectuate și prefinanțarii.
Excedentul anilor precedenți pentru finanțarea investițiilor aduce la categoria venituri a Consiliului Județean Salaj suma de 19.061.000 de lei.

Lasă un răspuns

NOTA: sunt interzise injuriile, incitările la ură ori violență, cuvintele obscene și atacul la persoană. Publicația „Graiul Sălajului” nu răspunde pentru opiniile postate în rubrica de comentarii, responsabilitatea formulării acestora revenind integral autorului comentariului. Orice persoană care se consideră prejudiciată de conținutul unui comentariu, are posibilitatea să solicite ștergerea comentariului respectiv, în baza unei cereri în acest sens, transmise pe adresa de email a redacției: graiulsj@unisys.ro

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *