noiembrie 27, 2022

Păcănelele – averi fabuloase făcute din nenorocirea altora

Lovitura dată de DIICOT mafiei păcănelelor din Sălaj a scos la iveală un furt colosal. Aparatele de jocuri de noroc erau măsluite, astfel că jucătorii nu aveau nici o șansă. Cei care le administrau modificau programul informatic al aparatelor în așa fel încât clientul să nu poată câștiga, apoi interveneau din nou și scoteau ei banii băgați de jucătorii amăgiți. Apoi urma evaziunea, în așa fel încât să rămână cu banii, iar statul să nu ia mai nimic. Proprietarii păcănelelor și cei implicați în grupul infracțional – peste 70 de suspecți – au făcut averi uriașe; desigur în funcție de rangul deținut în această mafie.
Ceea ce nu se vede nici măcar după ancheta procurorilor sunt viețile distruse ale jucătorilor la păcănele. Legea prevede ca aparatele să fie reglate la un câștig de 20 la sută pentru jucător și 80 la sută pentru firmă, dar trucarea sistemului i-a lăsat pe cei care joacă de-a dreptul în pielea goală. Unii și-au băgat în aparate tot ce aveau. Speranța la câștig se transformă în boală și jucătorii devin dependenți. Am văzut zilele acestea într-un local cu păcănelele sigilate de procurori cum vin tineri împătimiți să întrebe dacă nu le-au dat drumu sau când le vor da, deși știau că au fost închise tocmai pentru că îi jecmăneau. Sunt dependenți pentru care traiul nu mai are nici un haz fără promisiunea vagă din spatele ecranului și de sub butoane, indiferent câți bani costă asta.
Din banii lor, capii mafiei păcănelelor au devenit magnați, cu proprietăți de lux, cu mașini de peste 50.000 de euro bucata, cu seifuri din care procurorii au scos la percheziții milioane de lei și peste 26 de kilograme de aur; pesemne nu pridideau să cheltuiască banii și îi stocau în aur.

Păcănelele au făcut din el un zombie
Cine sunt contributorii la aceste averi? Oameni care trăiesc în mizerie și care, când au un ban, se grăbesc să-l bage în aparate. Ca să ilustrăm profilul jucătorului împătimit, reluăm din mărturia șocantă pe care un dependent de păcănele a făcut-o reporterilor de la Graiul Sălajului în decembrie anul trecut. Povestea lui este cutremurătoare, iar detaliile despre ce se întâmplă în lumea obscură a jocurilor de noroc sunt șocante.
“Totul începe ca orice atracție pentru ceva anume. Este mirajul banului câștigat ușor. Viața zilnică, problemele familiale, facturile, toate sunt niște probleme care te omoară. De aceea începi să joci la loto, la pariuri la aparate. Am și câștigat, ocazional, dar de pierdut am pierdut tot timpul. Atunci când te prinde nu poți să ieși cu bani în buzunar. Te întorci a doua zi, sau chiar în ziua respectivă, te muți în alt loc. Totdeauna pierzi. Joc zilnic, de la două ore la zece ore, în funcție de norocul pe care-l ai și banii de care dispui la început. Am jucat și 10 milioane (lei vechi -n.r.), și 12 și 15 milioane. Am și datorii și iei de oriunde ca să-ți satisfaci nevoia de a juca. Simți că ceva te macină și fizic și psihic și că numai acolo te simți calm (…) și-au dat alții seama înaintea mea că sunt dependent. Familia. Pentru că îți dezvolți o abilitate de a minți și, totuși, ești prins până la urmă, pentru că te pierzi în minciuni. Nu mai știi ce ai zis ieri și ce zici astăzi, pentru că iei bani de colo, de dincolo și încerci să-i acoperi. și până la urmă gafezi (…) Totul se învârte în jurul banilor. începi cu 5 – 10 lei, mai bei o cafea sau un suc, că-i gratis (…) Te atrage faptul că se dau bonusuri în primele săptămâni, că în multe locuri se dă cafea gratis, suc, bere gratis, țigări. Ajungi să-ți creezi trei dependențe, fără să-ți dai seama. E o întreagă industrie. Faptul că sunt bonusuri în primele zile, în primele săptămâni, te încurajează să crești mizele, să bagi tot mai mulți bani. Pierd o sută ca să câștig un leu (…) Sunt foarte mulți în Zalău care joacă. Eu am văzut oameni din toate categoriile sociale. Dar ce vreau eu este să trag un semnal de alarmă, pentru că sunt foarte mulți tineri care joacă, copii (…) Văd copii de 16, 17, 18 ani care joacă zilnic. Cu 5 – 10 lei pe care-i fură de la părinți. știu caz de părinte care-i dă copilului 50 de lei în fiecare săptămână să joace la aparate, neștiind ce pot face jocurile din el. Pentru că băutura e gratis, acolo e țigara și în 2 – 3 ani de zile e gata, dependent de trei lucruri. Sunt foarte multe săli de jocuri și aparate în oraș. Ca ciupercile după ploaie apar. Lângă fiecare școală sunt multe. în pauza de la ora 11.00 sunt pline sălile de liceeni și dacă au un milion (100 de lei – n.r.) pe toți îi strică. Tinerilor nu le explică nimeni ce se poate întâmpla cu ei. Este un subiect foarte ocolit, inclusiv de către părinți și școală (…) Eu am vorbit cu oameni dependenți, care au mers personal la Ministerul Educației pentru a spune ce se întâmplă cu copiii și i-au scos afară din birou cu Îvă rog să nu insistațiÎ, pentru că subiectul acesta nu există în școlile din România. Nimeni nu recunoaște. De ce? Pentru că e o industrie care produce atâția bani…”
Omul nostru ne-a destăiunit drama pentru a fi publicată ca alții să ia aminte și spunea că participă la ședințe ținute de specialiști pentru a se recupera psihic și a scăpa de boala păcănelelor, care l-a distrus complet, pe el și familia lui. Este doar un exemplu. Ca cel care ni s-a “spovedit” sunt foarte, foarte mulți sălăjeni.

Sălajul este pe locul opt în România la păcănele
În Sălaj sunt aproape 800 de aparate slot-machine. Cu o medie de 3,5 aparate la o mie de locuitori, potrivit unui studiu al PricewaterhouseCooper care face acest clasament prin raportul între numărul de aparate și populație.
În Zalău, aproape ca nu există stradă pe care să nu găsești un local cu sală de jocuri de noroc. Angajați din astfel de localuri au declarat pentru Graiul Sălajului că în categoria de vârstă 30 – 45 ani se regăsesc cei mai împătimiți jucători, care lasă frecvent într-o singură seară la aparate sume cumprinse între 10 și 20 de milioane de lei vechi.
Jucătorii ÎadevărațiÎ, dependenții, bagă la aparate tot ce au la ei. În localurile cu pricina au apărut speculanți care se oferă să le cumpere bunurile de valoare – telefonul, tableta sau chiar televizorul de acasă – la preț de nimic, sau chiar să le dea bani împrumut cu dobânzi foarte mari. Speculează slăbiciunea dependenților, care se mai pot amăgi apoi câteva minute în fața “păcănelelor”.
La asemenea densitate de păcănele, nu-i de mirare că procurorii DIICOT spun că le-a fost greu să probeze activitatea infracțională în 75 de localuri dotate cu astfel de aparate și că printre suspecți se află acum peste 50 de patroni, bănuiți că au făcut parte din grupul infracțional și au făcut evaziune fiscală.
Cei care pun pe piață “păcănelele” trebuie să obțină o licență pentru exploatarea jocurilor de noroc, care costă circa 2.000 de euro, dar plătesc și taxe de exploatare trimestriale. Anul trecut, un grup de parlamentari a propus modificarea normelor privind ”păcănelele” și limitarea numărului lor la cele din interiorul Loteriei Române. Inițiativa a eșuat. Pierderea pe care ar suferi-o bugetul statului este de 500 de milioane de euro pe an, câștigați acum de pe urma celor 70.000 de aparate slot-machine din România.

Lasă un răspuns

NOTA: sunt interzise injuriile, incitările la ură ori violență, cuvintele obscene și atacul la persoană. Publicația „Graiul Sălajului” nu răspunde pentru opiniile postate în rubrica de comentarii, responsabilitatea formulării acestora revenind integral autorului comentariului. Orice persoană care se consideră prejudiciată de conținutul unui comentariu, are posibilitatea să solicite ștergerea comentariului respectiv, în baza unei cereri în acest sens, transmise pe adresa de email a redacției: graiulsj@unisys.ro

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *