septembrie 23, 2023

Dupa medalia de argint obtinuta anul trecut, Paul Sucala, ingeniosul inventator de la Colegiul National “Silvania” Zalau, a reusit sa treaca in palmares, zilele trecute, si medalia de aur a Concursului International “INFO-MATRIX”, desfasurat in perioada 24-27 aprilie la Bucuresti. Impreuna cu un prieten de-al sau din Oradea – pe nume Cristian Rosu, elev al Colegiului National “Emanuel Gojdu”, pe care l-a cunoscut pe cand participa, in clasa a VII-a, la nationala de fizica, Paul a realizat un dispozitiv cu ajutorul caruia se pot controla toate aparatele electrice si electronice dintr-o locuinta. “Este vorba despre o placuta – ne-a explicat el – care se conecteaza la calculator si la aparatele respective si care permite ca, tastand la calculator o comanda sau dand, pur si simplu, o comanda vocala, sa pornesti filtrul de cafea ori sa aprinzi lumina”. Anul trecut, Paul a obtinut argintul (impreuna cu acelasi prieten din Oradea) cu un robotel care avea capacitatea de a supraveghea locuinta pe durata absentei proprietarilor, fiind progrmat chiar sa sune la 112 in caz ca detecta vreo scurgere de gaze sau alte pericole.
Paul Sucala este, elev in clasa a XI-a D, profil mate-info, intensiv, si este pasionat de fizica, de informatica si de electronica. Pe langa ca se pricepe foarte bine la acestea si are o inclinatie nativa catre inventica (a incropit primele inventii inca prin clasele primare), Paul este, conform descrierii facute de dirigintele sau, profesorul Ioan Ciocian, si un elev extrem de modest si de harnic. Si cum medaliile obtinute de el trebuie reconfirmate, Paul lucreaza deja la un nou proiect: un robotel de… companie.

Lasă un răspuns

NOTA: sunt interzise injuriile, incitările la ură ori violență, cuvintele obscene și atacul la persoană. Publicația „Graiul Sălajului” nu răspunde pentru opiniile postate în rubrica de comentarii, responsabilitatea formulării acestora revenind integral autorului comentariului. Orice persoană care se consideră prejudiciată de conținutul unui comentariu, are posibilitatea să solicite ștergerea comentariului respectiv, în baza unei cereri în acest sens, transmise pe adresa de email a redacției: graiulsj@unisys.ro

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Sari la conținut