Patru sate fără apă din cauza unui incendiu

2
527

Intervenția pompierilor la un incendiu în satul Poarta Sălajului a golit la propriu rezervoarele de apă ale comunei Românași, rezervoare care asigură apa potabilă locuitorilor din satele Poarta Sălajului, Romita, Chichișa și Românași.

 Locuitorii celor patru sate s-au trezit joi, 13 mai, fără picur de apă la robinet și fără să aibă habar de ceea ce se întâmplă. Spre seară, furnizarea apei a fost reluată, așa că nu au mai cerut lămuriri Companiei de Apă Someș, gândindu-se fiecare că sigur este o problemă trecătoare la rețea, pe undeva prin comună… Doar că vineri, 14 mai, povestea a continuat; dimineața, robinetele româneșenilor au ”secat” din nou  și abia atunci s-au apucat oamenii să înroșească linia telefonică a call-center-ului Companiei de Apă.

La capătul celălalt al firului, o doamnă, probabil deja sătulă să ofere același răspuns, le-a spus cititorilor noștri care ne-au semnalat incidentul că ea nu are ce să facă dacă pompierii au golit bazinele ca să stingă incendiul produs săptămâna la o gospodărie din Poarta Sălajului.

Compania de Apă cere cumpătare la folosirea apei

La data de 13 mai, a fost publicat și un anunț pe site-ul CAS Someș prin care oamenii din comuna Românași sunt anunțați că vor primi apă doar după program, trei ore dimineața și alte patru ore seara, și că situația va reveni la normal abia când stocul de apă va fi întregit. Dar asta nu se știe când… Totodată, reprezentanții CAS Someș îi roagă pe oameni să utilizeze apa doar pentru consumul casnic și în cele câteva ore de furnizare/ zi, astfel încât limita în timp pentru întregirea stocului de apă să fie redusă.

         ”Furnizare apă după program localitățile Românași, Chichișa, Romita, Poarta Sălajului. Datorită incendiului produs în data de 12.05.2021 în localitatea Poarta Sălajului, întreaga cantitate de apă disponibilă pentru comuna Românași a fost epuizată pentru stingerea lui. Urmare consumului mare de apă și a debitelor scăzute la puțurile de captare aferente sistemului de alimentare cu apă pentru localitățile Românași, Chichișa, Romita, și Poarta Sălajului, suntem nevoiți să furnizăm apă după program începând din data de 13.05.2021, până la restabilirea sistemului, astfel: zilnic între orele 06:00 – 09:00 și 17:00 – 21:00. Pentru a limita timpul necesar pentru întregirea stocului de apă, rugăm utilizatorii să utilizeze apa doar pentru consumul casnic nu și pentru lucrări agricole sau zootehnice. Mulțumim pt. înțelegere”, se arată în comunicatul Companiei de Apă Someș S.A.

 Doar că degeaba a postat compania comunicatul, că nu toți oamenii din mediul rural urmăresc site-ul companiei. Până s-a dus vestea prin sate, prin viu grai, a durat ceva timp și nici nu pot respecta întru totul solicitarea CAS Someș pentru că fiecare gospodărie are nevoie de apă și în orele de ”repaos” al rezervoarelor. Este evident că oamenii sunt nevoiți să își facă rezerve de apă pentru animale și pentru cele necesare pe parcursul zilei.

Incendiul din 12 mai a fost în 11 mai

După comunicatul CAS Someș în care se vorbește de incendiul din 12 mai, am căutat și noi, cum era și firesc, informații detaliate despre amploarea acestuia, dacă a fost necesară atâta apă încât să golească rezervele comunei, în condițiile în care nici nu este o perioadă secetoasă. Am solicitat informații reprezentanților Inspectoratului pentru Situații de Urgență ”Posolissum”  (ISU) Sălaj și am aflat că în data de 12 mai nu s-a intervenit pentru stingerea vreunui incendiu în satul Poarta Sălajului.

În fapt, incendiul a existat din păcate, dar în noaptea din 10 spre 11 mai și s-a soldat cu pagube materiale importante. Incendiul s-a produs în 10 spre 11 mai, s-a intervenit cu patru autospeciale și o ambulanță. Focul a pornit de la un coș de fum, au ars acoperișul unei locuințe și anexe gospodărești, pe circa 220 metri pătrați, ne-au spus reprezentanții ISU Sălaj.

Oamenii din comună se întreabă, și pe bună dreptate, dacă stocul de apă se epuizează cu stingerea unui singur incendiu ce s-ar întâmpla dacă, Doamne ferește, în comună s-ar produce mai multe incendii, la un interval scurt de timp…

2 COMENTARII

LĂSAȚI UN MESAJ

NOTA: sunt interzise injuriile, incitarile la ura ori violenta, cuvintele obscene si atacul la persoana.

Publicatia „Graiul Salajului” nu raspunde pentru opiniile postate in rubrica de comentarii, responsabilitatea formularii acestora revenind integral autorului comentariului.

Orice persoana care se considera prejudiciata de continutul unui comentariu, are posibilitatea sa solicite stergerea comentariului respectiv, in baza unei cereri in acest sens, transmise pe adresa de email a redactiei, graiulsj@unisys.ro.

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.