Patru salajeni candidati la alegerile europarlamentare se afla pe locuri eligibile pe listele celor mai importante partide – PSD, PNL, Alianta USR PLUS si Pro Romania – si vor intra in Parlamentul European. 

rn

Alianta USR PLUS a anuntat inca de cand s-a constituit ca primul pe lista candidatilor la Parlamentul European este fostul prim-ministru Dacian Ciolos, nascut in Zalau, cu bunici din Pericei. Alianta USR PLUS este cotata cu sanse de a prinde sase locuri in Parlamentul European.
Presedintele Partidului PLUS+, Dacian Ciolos, fost comisar european pentru Agricultura in cadrul Comisiei Europene, functie echivalenta la nivelul executivului Uniunii Europene unui post de minstru.
Dacian Ciolos are 47 de ani si a pornit in cariera dupac e a facut Liceul Agricol din Simleu Silvaniei. Are un master la École Nationale Supérieure Agronomique Montpellier, pentru ca apoi sa obtina si un doctorat la Institutul National de Cercetari Agronomice din cadrul École Nationale Supérieure Agronomique Montpellier.
In perioada 2010 – 2014, Dacian Ciolos a fost Comisar european pentru Agricultura si Dezvoltare Durabila, coordonand reforma Politicii Agricole Comune pentru 2014 – 2020.
Fostul premier al Romaniei il mai are in Pericei pe bunicul sau si vine adesea in vizita.
PNL a anuntat in 14 martie lista candidatilor la europarlamentare, lista pe care se regaseste pe locul sase europarlamentarul in functie Daniel Buda, originar din comuna salajeana Romanasi, care are astfel asigurat un nou mandat de europarlamentar. Liberalii mizeaza pe obtinerea a 10 locuri de eurodeputati, potrivit ultimului sondaj.
Daniel Buda, presedinte al PNL Cluj, dar a carui activitate a inclus permanent Salajul, si-a anuntat anul trecut in septembrie candidatura pentru un post de eurodeputat la urmatoarele alegeri europarlamentare, ce vor avea loc in 26 mai.
Daniel Buda a fost ales europarlamentar in mai 2014 pe listele Partidului Democrat Liberal si este membru in Comisia pentru agricultura si dezvoltare rurala.
Partidul Pro Romania condus de Victor Ponta mizeaza pe pentru europarlamentarele din mai pe Corina Cretu, si ea cu origini in comuna salajeana Napradea.
In prezent comisar european pentru dezvoltare regionala, Corina Cretu a plecat din PSD cu scandal, pentru ca a atras atentia in mod repetat guvernului condus de Dancila ca nu isi face treaba pentru a aduce in tara banii pusi pe tava de Uniunea Europeana, in special pentru infrastructura si in mod special pentru constructia de autostrazi. A aderat la Pro Romania, partidul infiintat de fostul premier Victor Ponta, cel care a si propus-o, pe cand era liderul PSD, pentru postul de comisar european.
Corina Cretu a inceput politica la 22 de ani si a devenit consilier la presedintie pe vremea lui Ion Iliescu.
"De 12 ani sunt la Bruxelles. Am inceput ca observator, dupa aceea doua mandate de parlamentar european, vicepresedinte al Parlamentului european, de cinci ani aproape comisar european. Cred ca este firesc sa-mi folosesc aceasta experienta acumulata la nivel european. Cred ca o pot folosi, ajutand Romania mult mai mult de la Bruxelles din calitate de parlamentar", a spus recent Corina Cretu.
Ultimul salajean aparut pe un loc eligibil pentru Parlaemntul European este candidatul PSD, preotul catolic Cristian Terhes, aflat pe locul patru pe lista canditatilor PSD la alegerile europarlamentare. PSD este cotat in sondaje cu un procent de (26,5%) si ar urma sa obtina 10 locuri.
Preotul Chris Terhes este proaspat intrat in PSD si originar din Zalau, dar traieste în California, SUA. A devenit cunoscut dupa mai multe aparitii tv, in special la Antena3, unde a avut pozitii ferme impotriva Laurei Codruta Kovesi si a sustinut cauza liderului PSD, Liviu Dragnea.

rn

Alegerile europarlamentare se vor desfasura în 26 mai. Deputatii europeni sunt alesi o data la 5 ani. Europarlamentarele de anul acesta vor avea loc în contextul în care tara noastra detine si Presedintia Consiliului UE. In România, primele alegeri europarlamentare au fost organizate în 2007.

rn

Componenta Parlamentului European a fost schimbata de Brexit, motiv pentru care România va avea un mandat în plus, urmând sa avem 33 de eurodeputati din cei 705 de euroalesi.
Ultimele alegeri europarlamentare au avut loc în 2014, când prezenta de vot, în România, a fost de numai 32,44%, în timp ce în alte tari precum Belgia, Luxemburg, Malta au avut prezenta la vot de aproximativ 80% sau mai mult.

rn

Conform ultimului sondaj INSCOP Research, realizat în perioada 5 – 13 martie, 26,9% dintre romani intentioneaza sa voteze cu PSD, iar 26,3% cu PNL, cele doua partide fiind practic la egalitate. Urmeaza Alianta 2020 USR-PLUS cu 15,3%, ALDE cu 9,3% si Pro România cu 9,1%. UDMR ar obtine 5%, iar pentru PMP si-au exprimat intentia de vot 4,4% dintre respondenti, în timp ce 1,1% au ales PN{CD, 1% UNPR si tot 1% DEMOS.