De cand se simte criza economica si la noi, 19 societati au anuntat concedieri colective. Potrivit directorului executiv adjunct al Agentiei Judetene pentru Ocuparea Fortei de Munca Salaj, Ileana Sabau, pana la finele lui 2008, 16 firme au anuntat ca vor trimite in somaj 830 de persoane, dar pana acum au disponibilizat efectiv doar 441 salajeni. Cei mai multi oameni au fost trimisi in somaj de la societatile Euro Card 2000 – 96 de persoane, Consinit SRL – 79 salajeni si Drum Construct SRL – 76. Printre firmele care au mai facut concedieri se numara Rom Safe SRL, Confectia SRL Jibou, Ciupe Grup SRL, Euro-Activ, Izomat SA, Uzina Electrica Zalau SA, Cemacon SA etc.
La inceput de 2009, alte trei societati au depus actele la AJOFM Salaj cu intentia de a disponibiliza peste 200 de persoane. Este vorba de Fag Grup SRL care a anuntat disponibilizarea a 54 de angajati, dar pana acum a fost dat afara doar unul, Profil Glass SRL – a anuntat ca trimite in somaj 40 dintre salariati si Ovi Prod Com SRL care a anuntat disponibilizarea a 150 de oameni, dar pana acum a concediat 18 persoane care nu erau pe lista celor anuntati pentru disponibilizare.
In total, angajatorii din judet intentioneaza sa concedieze 1.074 persoane, insa pana in prezent au fost trimisi efectiv in somaj 460 salajeni. Patronii afectati de criza isi concediaza angajatii pe rand, nu pe toti o data, in speranta ca se va schimba ceva si nu va fi nevoie sa dea afara atatea persoane. Potrivit dnei Sabau, acestia evita disponibilizarile deoarece, conform Codului Muncii, angajatorul care a dispus concedieri colective nu poate face noi incadrari pe locurile de munca ale salariatilor concediati timp de 9 luni de la data concedierii acestora. Totusi, in situatia in care in aceasta perioada se reiau activitatile a caror incetare a condus la concedieri colective, angajatorul are obligatia de a transmite salariatilor care au fost concediati o comunicare scrisa in acest sens si de a-i reangaja pe aceleasi locuri de munca pe care le-au ocupat anterior, fara examen, concurs ori perioada de proba.