Patronii pot reduce timpul de muncă pentru salariați cu cel mult 80% din durata zilnică

0
510

Legea 58/2021 publicată în Monitorul Oficial nr. 345 din 5 aprilie 2021 aduce noi modificări la programul de muncă redus, aşa numitul model Kurzarbeit, reglementat prin OUG 132/2020.

Potrivit legii, angajatorii au posibilitatea reducerii timpului de muncă a salariaţilor cu cel mult 80% din durata zilnică, săptămânală sau lunară prevăzută în contractul individual de muncă pe durata stării de urgență, alertă sau asediu, precum și pe o perioadă de până la 3 luni de la data încetării ultimei perioade.

În unitățile în care există sindicate sau sunt aleși reprezentanți ai salariaților, decizia privind reducerea timpului de muncă se ia de către angajator cu acordul organizației sindicale îndreptățite să negocieze contractul colectiv sau al reprezentanților salariaților. Acolo unde nu există sindicate sau reprezentanți ai salariaților, angajatorul e obligat să informeze direct salariații.

Patronul poate modifica programul de muncă ori de câte ori este necesar, cu obligaţia de a justifica o astfel de modificare și cu respectarea prevederilor legale.

Reducerea timpului de muncă se stabileşte prin decizia angajatorului, pentru o perioadă de cel puţin 5 zile lucrătoare, cuprinse în perioada de 30 de zile calendaristice, începând cu prima zi de aplicare efectivă a măsurii. Măsura se aplică şi în cazul programului de muncă în ture, precum şi în cazul programului de muncă inegal.

Decizia angajatorului privind reducerea timpului de muncă, programul de lucru, modul de repartizare a acestuia pe zile şi drepturile salariale aferente se comunică salariatului cu cel puţin 5 zile înainte de aplicarea efectivă a măsurii.

Prin excepţie, comunicarea către salariat se face cu cel puţin 24 de ore anterior aplicării efective a măsurii, în cazul în care intervine o modificare a programului de lucru determinată de o creştere a activităţii angajatorului care necesită suplimentarea personalului sau în cazul în care se impune înlocuirea unui salariat care se află în imposibilitatea de a presta activitate conform programului său de lucru.

O altă modificare importantă ține de calculul indemnizației. Astfel, pe durata reducerii timpului de muncă, salariaţii afectaţi de măsură beneficiază de o indemnizaţie de 75 la sută din salariul de bază brut lunar aferent orelor de reducere a programului de lucru. Angajatorii pot suplimenta suma, fără ca această diferenţă să poată fi decontată.

Salariaţii afectaţi de această măsură nu pot efectua muncă suplimentară la acelaşi angajator.

Deși pe perioada de aplicabilitate a acestei măsuri este interzisă, în continuare, angajarea de personal pentru prestarea unor activităţi identice ori similare cu cele prestate de către salariaţii al căror timp de muncă a fost redus, există și excepții. Potrivit ITM Sălaj, angajările sunt permise pentru a înlocui salariați al căror contract individual de muncă încetează de drept, salariați concediați din vina lor sau salariați care au demisionat.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.
Nota
Sunt interzise injuriile, incitările la ură sau violență, cuvintele obscene și atacul la persoană. Publicația Graiul Sălajului nu răspunde pentru opiniile postate în rubrica de comentarii, responsabilitatea formulării acestora revenind integral autorului comentariului. Orice persoană care se consideră prejudiciată de conținutul unui comentariu, are posibilitatea de a solicita ștergerea comentariului respectiv, în baza unei cereri în acest sens, trimise pe adresa de e-mail a redacției, graiulsj@unisys.ro.