Salariul minim crește de luna viitoare. Potrivit Hotărârii adoptate de Guvern, „începând cu data de 1 iulie 2024, salariul de bază minim brut pe țară garantat în plată (…) se stabilește în bani, fără a include indemnizații, sporuri și alte adaosuri, la suma de 3.700 de lei lunar, pentru un program normal de lucru în medie de 168 ore pe lună, reprezentând 22,024 lei/oră”.

ITM Sălaj le transmite angajatorilor că au obligația de a majora salariile de bază ale tuturor angajaților care le au stabilite sub acest nivel.

Orice modificare a salariului de bază brut lunar, a sporurilor sau adaosurilor, se transmite în registrul general de evidență a salariaților în termen de 20 de zile lucrătoare de la data producerii modificării.

De menționat că majorarea salariului minim în cazul angajaților cu contractele suspendate nu se poate produce mai devreme de încetarea suspendării. Odată dispusă încetarea suspendării, angajatului i se poate majora în mod oficial salariul minim la noul nivel stabilit prin act normativ.

De creșterea salariului minim brut pe țară începând cu 1 iulie 2024 vor beneficia și zilierii, deoarece legea care reglementează activitatea lor a stabilit o legătură directă între remunerația celor care lucrează cu ziua și salariul minim pe țară, astfel încât plata minimă orară ce poate fi acordată zilierilor reprezintă echivalentul salarizării orare minime a angajaților raportată la salariul minim brut pe țară.

Creșterea salariului minim brut pe țară determină o creștere a tarifului minim orar și pentru zilieri la 22,024 lei/oră. Astfel, pentru o zi de lucru de 8 ore, munca unui zilier trebuie plătită cu minimum 176 lei.

Obligația prevăzută în Codul Muncii conform căreia salariații încadrați în muncă cu salariul minim brut pe țară pot primi acest cuantum cel mult 24 de luni, de la momentul încheierii contractului individual de muncă, rămâne valabilă în continuare.

Astfel, începând cu 1 iulie, angajatorii care au raporturi de muncă mai vechi de doi ani, în cadrul cărora angajații au fost remunerați 24 de luni cu venitul minim, trebuie să majoreze salariile acestora peste valoarea de 3.700 de lei brut.