„Incepand din aceasta saptamana, politistii de la Serviciul de Ordine Publica din inspectorat au organizat mai multe intalniri cu reprezentantii firmelor specializate de paza, unitatilor financiar – bancare, caselor de amanet si schimb valutar, depozitelor si statiilor de distributie carburanti din judet, pentru a rediscuta aspectele care-i privesc din legislatia privind paza bunurilor si obiectivelor”, ne-a declarat Tincuta Dumuta, purtator de cuvant al IPJ Salaj.
Politistii le-au cerut firmelor de paza mai multa rigurozitate in selectarea personalului care asigura paza unor obiective precum si o instruire corespunzatoare pentru cresterea vigilentei si a capacitatii de reactie in situatii de criza. De asemenea, in functie de obiectivul pazit, agentii trebuie sa fie dotati cu armament, pe care sa stie cum sa-l foloseasca in situatii limita.
„Majoritatea caselor de amanet si schimb valutar din judet au instalate sisteme de alarmare si supraveghere video, insa oamenii legii vor verifica, din nou, la fata locului, daca acestea sunt in stare de functionare”, a mai spus Tincuta Dumuta. Astfel, politistii vor efectua controale in cele 76 de sedii de banci de pe raza judetului precum si la casele de amanet, 17 la numar (14 in Zalau si cate una in celelalte trei orase), dar si la casele de schimb valutar – 11 in municipiu si doua in Simleu Silvaniei.
Totodata, purtatorul de cuvant al IPJ a mai precizat ca, in cadrul intalnirii, s-au discutat si aspecte legate de siguranta transportului de valori, firmelor de paza fiindu-le sugerat sa acorde o atentie deosebita acestui gen de actiuni. „Persoanele care insotesc transportul, atat pe timpul operatiunilor de incarcare-descarcare, cat si al transportului efectiv trebuie sa respecte cu strictete regulile specifice ce se impun. In plus, agentii firmelor de paza care insotesc transportul de valori trebuie sa fie inarmati si dotati cu mijloace de autoaparare”, a adaugat Tincuta Dumuta.