Sub presiunea crizei, conducerea Cuprom intentioneaza sa reduca cheltuielile cu salariile, mai precis diminuarea unor sporuri. Subiectul a fost discutat si cu reprezentantii salariatilor, care s-au declarat impotriva unei astfel de masuri. „Nu vom accepta sub nici o forma aceasta propunere, in conditiile in care acordarea sporului de greutate, cu valori cuprinse intre 10 si 14%, a fost prinsa in contractul colectiv de munca”, ne-a declarat Ioan Blaj, presedintele sindicatului din fabrica de sarma.
Pregatiti de proteste
Potrivit spuselor sale, patronatul isi sustine propunerea invocand investitiile realizate in ultima perioada in unitatea de productie de la Zalau, investitii care usureaza munca salariatilor si nu mai justifica respectivul spor. Totusi, in eventualitatea in care conducerea companiei va decide unilateral eliminarea sporului si, implicit, reducerea salariilor, angajatii ameninta ca vor demara protestele: „Deocamdata suntem in faza discutiilor. Nu s-a luat, inca, o decizie in acest sens, dar daca o vor lua fara aprobarea noastra, reactia ne va fi pe masura, mai exact, vom organiza proteste”.
In ceea ce priveste recuperarea sumelor restante, Ioan Blaj spune ca sindicatul a primit o adresa semnata de directorul general al comunei si de lichidatorul judiciar, in care se precizeaza ca banii vor fi virati actualilor si fostilor salariati, in sase transe, cu incepere din luna februarie. Deocamdata, insa, prima transa nu a fost virata oamenilor. Nici salariile aferente lunii ianuarie nu intrasera in conturile celor 260 de salariati, pana ieri, desi ziua de plata trebuia sa fie 14 februarie.
„Ne temem de faliment”
Reamintim ca, intrata in insolventa la inceputul lui decembrie 2008, Cuprom a fost pusa in imposibilitatea de a-si onora o parte dintre obligatii fata de personal. Mai exact, nu le-a platit primele de vacanta stipulate in contractul colectiv de munca, iar cei 19 oameni disponibilizati in toamna nu si-au primit decat jumatate din platile compensatorii.
Pe fondul crizei economice, angajatii fabricii de sarma isi fac tot mai multe griji in privinta sigurantei locului lor de munca, mai ales dupa ce conducerea Cuprom a inchis unitatea pe care o detine la Baia Mare si a concediat personalul. „Orice este posibil. Ne temem ca intram in faliment, lucru ce s-ar putea intampla daca creditorii vor cere asta. Producem in continuare, dar nu mai avem vanzarile de odinioara. De altfel, prin rotatie, salariatii intra in somaj tehnic cate 4-5 zile pe luna, fara ca activitatea unitatii sa fie intrerupta”, a mai spus liderul sindical.