februarie 4, 2023

În luna octombrie, ITM a amendat 22 patroni sălăjeni pentru încălcarea legislației din domeniul relațiilor de muncă.

În total, au fost verificați 60 de agenți economici, din care 22 au fost sancționați, aplicându-se 10 amenzi, în cuantum total de 128.000 lei, și 31 avertismente.

În urma controalelor, au fost identificate 6 persoane care prestau muncă nedeclarată, din care 4 nu aveau întocmit contract individual de muncă în formă scrisă, una presta activitate având contractul de muncă suspendat, iar o altă persoană presta activitate în afara programului de lucru stabilit în contractul de muncă cu timp parțial, angajatorii fiind sancționați contravențional.

Alte încălcări ale pevederilor legale pentru care s-au aplicat amenzi se referă la nerespectarea obligației de a ține evidența orelor de muncă prestate de către fiecare salariat; nerespectarea termenelor de transmitere a elementelor suspendării, respectiv încetării contractelor individuale de muncă în registrul general de evidență a salariaților în format electronic; nerespectarea obligației de eliberare a adeverinței de vechime în muncă la încetarea activității salariatului.

Au scăpat cu avertisment patronii unde s-au găsit nereguli privind nerespectarea prevederilor legale privind munca suplimentară; nerespectarea prevederilor legale privind repausul săptămânal respectiv sărbătorile legale; nerespectarea obligației păstrării copiei contractului individual de muncă pentru toți salariații din locul de muncă respectiv; nerespectarea termenelor de transmitere a elementelor contractelor individuale de muncă, respectiv a modificării acestora în registrul general de evidență a salariaților în format electronic; nerespectarea obligației privind informarea ITM cu privire la prestatorii de servicii.

Pe partea de securitate și sănătate în muncă, controalele efectuate au vizat în special respectarea prevederilor legale privind unele măsuri pentru prevenirea şi combaterea efectelor pandemiei de COVID-19, respectiv a Legii nr. 319/2006 privind securitatea și sănătatea în muncă.

În cursul lunii octombrie, inspectorii de muncă au verificat 34 agenți economici și au aplicat 33 de avertismente.

Deficiențe constatate au fost: evaluarea riscurilor de accidentare și îmbolnăviri profesionale și planul de prevenire și protecție nu au fost revizuite cu privire la riscul de contaminare cu Covid 19; instruirea lucrătorilor cu privire la riscurile induse de virusul SARS-CoV-2 nu a fost consemnată în fișele individuale privind securitatea și sănătatea în muncă; controlul medical periodic nu se efectuează conform prevederilor H.G. nr.355/2007 pentru toți lucrătorii; nu au fost elaborate instrucțiuni proprii în domeniul SSM pentru toate activitățile desfășurate; lipsa autorizației de funcționare din punct de vedere al securității și sănătații în muncă; nu s-au efectuat măsurarea rezistenței de dispersie a prizelor de împământare.

Pe lângă amenzile și avertismentele aplicate, inspectorii ITM au dispus și remedierea neregulilor constatate.

Lasă un răspuns

NOTA: sunt interzise injuriile, incitările la ură ori violență, cuvintele obscene și atacul la persoană. Publicația „Graiul Sălajului” nu răspunde pentru opiniile postate în rubrica de comentarii, responsabilitatea formulării acestora revenind integral autorului comentariului. Orice persoană care se consideră prejudiciată de conținutul unui comentariu, are posibilitatea să solicite ștergerea comentariului respectiv, în baza unei cereri în acest sens, transmise pe adresa de email a redacției: graiulsj@unisys.ro

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Sari la conținut