decembrie 9, 2022

Patriarhul ameninţă preoţii cu sancţiuni dacă iau bani săracilor la inmormantare

Ba chiar spune că Biserica ar trebui să ofere bani în anumite cazuri


Patriarhul Daniel, capul Bisericii Ortodoxe, a afirmat marţi că dacă se întâmplă cazuri în care preoţii să pretindă bani pentru înmormântarea unor persoane din familiile sărace, atunci preoţii vinovaţi sunt sancţionaţi sau transferaţi în alte locuri. Patriarhul a făcut această declaraţie după înmormântarea uneia dintre victimele de la clubul Colectiv, femeie sărmană cu cinci copii, văduvă şi cu un tată paralizat.
“Deci dacă şi în cazul ăsta ar mai fi cerut cineva bani, înseamnă că am fi în afara misiunii preoţeşti. Este hotărârea Sfântului Sinod că în cazuri din acestea de mare durere şi întristare şi moarte groaznică şi familii sărace este interzisă cererea de bani. În cazul acesta trebuie să ajutăm nu să luăm bani de la familiile sărace, ci să le oferim noi”.
Să vedem când vom surprinde un caz în care biserica oferă bani săracilor, pentru că nu s-au făcut încă două săptămâni de cand localitatea sălăjeană Gârcei s-a scandalizat după ce o femeie de 93 de ani a fost îngropată în propria grădină pentru că familia nu a plătit 1.000 de lei pentru înhumare cu preot ortodox în cimitir. Preafericitul Daniel nu precizează nici dacă preoţii avari vor fi puşi să de banii înapoi familiilor sărace. Şi nici cât de săracă trebuie să fie o familie ca să nu plătească la înmormântare. Şi nici cine stabileşte gradul de sărăcie admis pentru neplată.
Dar să o luăm de bună şi să spunem că ideea Patriarhului este salutară, pentru că e un fapt cunoscut de toţi cei ce râvnesc la un fragment de mântuire că preoţii iau cu ambele mâini; şi de ar mai avea o mână ar lua şi cu aceea. Dar “să dăm Cezarului ce-i al Cezarului şi lui Dumnezeu ce-i al lui Dumnezeu”, cum zice Biblia. Cât unuia şi cât celuilalt, Scriptura nu ne spune. Ne lasă în ceaţă.

Baciu Domniţa din Gârcei n-a avut bani să odihnească în cimitir, ca tot creştinul
A mai fost în Sălaj un scandal acum mai bine de un an, când preotul din Rona a refuzat să oficieze slujba de înmormântare a unui localnic, creştin ortodox şi el, pe motiv că nu şi-a plătit taxele bisericeşti; omul era sărac de nu avea după ce bea apă. A trecut şi lumea aproape a uitat. Ca acum două săptămâni Consiliul parohial din Gârceiu să refuze să-i atribuie un loc de veci în cimitirul satului unei bătrâne de 93 de ani. Femeia îşi ducea existenţa dintr-o pensie de colectiv. Trecuse şi ea în lumea celor drepţi cu restanţe financiare către biserică. Consilierii au cerut, fără ruşine de oameni şi fără teamă de Dumnezeu, 1.000 de lei pentru a lăsa rudele bătrânei să o îngroape în cimitirul satului, care de fapt este proprietate publică. Şi am aruncat o privire peste gard. Loc în cimitr cât vezi cu ochii. Acolo e şi soţul femeii, lângă care Domniţa credea că va avea loc când va fi să fie. A fost să fie, dar n-a primit loc lângă bărbatul ei.
Preotul satului Andrei Vlaicu s-a spălat pe mâini precum Pillat din Pont, susţinând că el n-a ştiut de decizia Consiliului parohial, ba când situaţia a devenit alarmantă pentru săteni s-a dus la rudele decedatei spunând că au permisiunea stop_coloana să o îngroape în cimitirul satului. Asta cu două ore înainte de ceremonialul înmormântării, când groapa era deja făcută în grădină.
Dacă patriarhul Daniel ar fi ieşit mai repede la rampă şi ar fi spus ce a spus marţi, adică preoţii să nu ia bani pentru înmormântarea persoanelor sărace, poate că Baciu Domniţa ar fi fost înmormântată lângă soţul său, în cimitir. Mai schimbau şi ei o vorbă, mai depănau amintiri şi le trecea mai repede veşnicia. Aşa, cu concursul consilierilor parohiali, femeia de 93 de ani îşi doarme somnul de veci în fundul grădinii. Şi-i singură cuc.

Mai înaintea Patriarhului a fost preotul Iancău din Derşida
Ca să fim în concordanţă cu sintagma “excepţia întăreşte regula”, avem şi un caz uimitor din lumea popilor, caz în care avarismul, setea de înavuţire, răzbunarea au fost înlocuite cu mărinimia, facerea de bine, milostenia, exact aşa cum spune Bilblia că trebuie. Cu câtva timp în urmă, preotului (acum pensionar) Viorel Iancău din Derşida i-a fost spart beciul în sfânta noapte de Înviere, în timp ce el se afla la biserică. Hoţii i-au furat tot vinul, până la ultima picătură. Aşa că de Paşte familia Iancău a rămas fără “sângele Domnului”. În paranteză fie spus, m-a servit cu vin adus de la biserică. Viorel Iancău ştia cine sunt hoţii, oameni care îl ajutau la treburile gospodăreşti şi cunoşteau bine treburile casei. Erau romi, din cartierul de romi din Derşida. Peste câteva zile, unul dintre hoţi a murit. Jale mare în cartier. Omul trebuia îngropat, dar rudele nu aveau decât bani pentru coşciug. Chemat să-l petrecă pe ultimul drum, preotul Viorel Iancău a oficiat ceremonia de înmormântare fără să ceară sau să primească un leu. L-am întrebat atunci de ce face asta? “Pentru că Dumnezeu e sus şi mă vede. Cum să iau bani de la nişte amărâţi care n-au ce pune pe masă copiilor. De la nimeni din acest cartier sărac nu iau bani, fie că-i botez ori înmormântare”, a mărturisit preotul.
Dacă stau şi mă gândesc bine, sfaturile ameninţătoare ale Preafericitului Daniel date slujitorilor bisericii, pentru preotul Viorel Iancău din Derşida nu-şi aveau rost. El a fost cu mai mulţi paşi înainte, faptic, de ceea ce a gândit acum Patriarhul.

 

Lasă un răspuns

NOTA: sunt interzise injuriile, incitările la ură ori violență, cuvintele obscene și atacul la persoană. Publicația „Graiul Sălajului” nu răspunde pentru opiniile postate în rubrica de comentarii, responsabilitatea formulării acestora revenind integral autorului comentariului. Orice persoană care se consideră prejudiciată de conținutul unui comentariu, are posibilitatea să solicite ștergerea comentariului respectiv, în baza unei cereri în acest sens, transmise pe adresa de email a redacției: graiulsj@unisys.ro

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *