Pășunatul animalelor pe terenuri agricole, interzis între 6 decembrie și 24 aprilie

Președintele României, Klaus Iohannis, a promulgat vineri, 16 aprilie, prin decret prezidențial, legea care interzice, fără excepții, pășunatul pe terenurile agricole în perioada 6 decembrie – 24 aprilie. Documentul a fost publicat deja în Monitorul Oficial. Actul normativ elimină excepțiile care permiteau pășunatul pe terenurile agricole proprii sau ale altor proprietari, cu acordul prealabil al acestora. Crescătorii de animale care încalcă legea riscă amenzi de la 250 lei la 1.500 lei.

“În scopul gestionării durabile a faunei cinegetice, se interzic: pășunatul animalelor domestice în terenul agricol între 6 decembrie și 24 aprilie”, scrie în noua Lege a vânătorii și a protecției fondului cinegetic.

Legea privind interzicerea pășunatului a intrat în vigoare luni, 19 aprilie. În cazul în care nu se va adopta un act normativ de derogare, în luna aprilie vom avea deja 6 zile de interdicție, plus alte 6 zile în luna decembrie, în total 12 zile de restricție pentru anul în curs.

Legea Vânătorii a fost schimbată de mai multe ori de-a lungul timpului, după ce proprietarii de animale au organizat un protest de amploare în decembrie 2016, reușind să convingă atunci autoritățile să suspende din actul normativ, cu tot cu prevederile despre limitarea numărului de oi și de câini de la turmă și interzicerea pășunatului în perioada de iarnă.

O decizie guvernamentală din 2017, desființată acum de noua lege, permitea pășunatul pe terenurile în sezonul rece, ridicând această interdicție în perioada 6 decembrie – 24 aprilie pentru o parte a crescătorilor de animale domestice.

Actuala reglementare poate determina, spun unii proprietari de animale, pierderi în rândul efectivelor de animale, renunțarea la această activitate, depopularea spațiului rural. Prin aplicarea acestui act normativ, România ar putea ajunge să importe mai multe produse de origine animală, consideră crescătorii.

One Reply to “Pășunatul animalelor pe terenuri agricole, interzis între 6 decembrie și 24 aprilie”

  1. O lege dată de tâmpiți, pentru a distruge gospodăria țărănească, deci de a alunga romãnii de prin sate. De remarcat cum īn ultimul timp au apărut asemenea legi, care distrug satul romãnesc.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *