Multiplele activități pe care Muzeul Județean de Istorie și Artă din Zalău le-a organizat cu elevii în fiecare an s-au soldat cu descoperirea unor pasiuni frumoase în cazul multora dintre tinerii de gimnaziu și liceu. Atelierele de reconstituire istorică, de arheologie, vizitele dese la Muzeu, și-au pus amprenta și asupra lui Bogdan Gurău, elev la Colegiul Național ”Silvania”.

Tânărul a devenit pasionat de viața militară, cu toate implicațiile ei, și a început să colecționeze uniforme și obiecte militare ale tuturor armelor pentru a le da viață în cadrul expozițiilor. A reușit să adune câteva obiecte cu care a participat deja la două expoziții – o expoziție amplă la Muzeul Țării Crișurilor din Oradea, cu ocazia zilelor orașului, și o expoziție la Zalău, de 1 Decembrie 2023.

Bogdan vrea să își îmbogățească colecția și a decis să ceară sprijinul comunității. A făcut public un anunț prin care își dorește ca sălăjenii să-i doneze obiecte și uniforme militare, în cazul în care mai dețin pe acasă. Sunt binevenite uniforme, accesorii, încălțăminte, chipie, genți etc care au aparținut soldaților, ofițerilor, generalilor din cadrul Armatei, Poliției, Pompierilor, fostei securități, Marină etc. Scopul acțiunii, așa cum însuși tânărul mărturisește, este acela de ”a da o viață nouă unor uniforme care altfel s-ar distruge în timp și pentru a-i cinsti pe cei ce le-au purtat cu mândrie în slujba țării”

”Bună tuturor! Sunt un tânăr elev la C.N. „Silvania”, pasionat de colecționarea uniformelor militare ale armatei române. Scopul pasiunii mele este de a reconstitui viața militară și uniformele perioadei comuniste din România și de a le prezenta generațiilor viitoare. În acest sens am reușit să organizez: o expoziție amplă în municipiul Oradea, de zilele orașului, si de Ziua Națională a României o mică prezentare a echipamentului militarului din perioada comunistă, pe pietonala din Zalău.

Cu această postare apelez la sprijinul comunității de a mă ajuta să găsesc efecte militare din perioada comunistă (uniforme, accesorii, încălțăminte, s.a.m.d, de soldat, de ofițeri, din cadrul M.A.p.N și M.A.I, armată, pompieri, miliție, ș.a.m.d) pentru a putea organiza pe viitor prezentări mai diversificate (pentru a da o viață nouă unor uniforme care altfel s-ar distruge în timp și, în acest fel, pentru a-i cinsti pe cei ce le-au purtat cu mândrie în slujba țării). Îi rog pe cei care m-ar putea ajuta să mă contacteze în privat. Vă mulțumesc!”, este mesajul public al tânărului Bogdan Gurău.

Pentru a-și îmbogăți inclusiv cunoștințele în domeniu, Bogdan este unul dintre prietenii apropiați, devotați și implicați ai Muzeului Județean din Zalău și face parte dintr-un grup de reconstituire istorică, alături de tineri din toată țara care împărtășesc aceeași pasiune: armele României de altădată https://www.facebook.com/romanialaarme