septembrie 29, 2023

Pașaportul de vaccinare antiCovid ar putea deveni noul bilet de călătorie pentru românii dar și pentru europenii care doresc să se deplaseze în afara granițelor în următoarea perioadă. Impunerea unui astfel de document doveditor în rândul maselor s-a aflat pe masa discuțiilor liderilor la summit-ul european.

Liderii europeni au încercat în cadrul acestui summit să afișeze o strategie comună în fața amenințării variantelor noului Coronavirus, în pofida restricțiilor de circulație necoordonate și a divergențelor aprige pe tema unui presupus viitor pașaport de vaccinare. Cei 27 și-au propus inițial să adopte doar măsuri proporționate și nediscriminatorii, însă variantele noului Coronavirus au schimbat datele problemei. Pașaportul digital de vaccinare, care să facă mai ușoară deplasarea dintr-o țară în alta, pare inevitabil.

Angela Merkel, cancelarul Germaniei, vine cu noi precizări legate de impunerea unui pașaport de vaccinare antiCovid. Aceasta a anunțat, la finalul summit-ului liderilor europeni pe tema călătoriilor în UE, că toată lumea și-a exprimat acordul în legătură cu acest lucru.

“Toți am fost de acord că ne trebuie un certificat digital care să ateste vaccinarea”, a spus Angela Merkel.Totodată, aceasta a mai subliniat faptul că aceste pașapoarte sunt esențiale pentru ca cetățenii să poată circula fără restricții în Europa, în ciuda pandemiei de Coronavirus.

“Pașapoartele de vaccinare care permit oamenilor să călătorească fără restricții în statele blocului comunitar în pofida pandemiei vor fi disponibile probabil înainte de începerea verii”, a mai declarat cancelarul german. “Comisia UE ar avea nevoie de aproximativ 3 luni pentru a crea baza tehnică pentru astfel de documente”, a adăugat cancelarul.

Reamintim că, la finalul anului trecut, Organizația Mondială a Sănătății anunța că analizează posibilitatea acordării de certificate electronice de vaccinare pentru călătoriile internaționale. Mai mult, giganți din domeniul sănătății și tehnologiei, printre care Microsoft și Oracle, s-au aliat pentru a crea pașaporate de vaccinare, astfel încât oamenii să poată face dovada că au fost imunizați.

În cee ce privește situația României, prim-ministrul Florin Cîțu a fost întrebat în urmă cu câteva zile dacă țara noastră va impune și ea obligativitatea unui pașaport de vaccinare antiCovid. Premierul susține că “este mult prea devreme să vorbim despre acest lucru, în contextul în care nici măcar jumătate din populație nu a fost încă vaccinată, iar multe dintre aceste persoane așteaptă încă rapelul”.

Președintele României, Klaus Iohannis, susținea și el, la rândul său, că un eventual pașaport de vaccinare ar putea crea o serie de “discriminări inacceptabile” la nivel mondial.

Pentru revigorarea turismului, Grecia și Cipru au încheiat deja, fiecare separat, câte un acord turistic cu Israelul, care le permite cetățenilor vaccinați să călătorească fără restricții, cu ajutorul unui astfel de document pașaport.

Lasă un răspuns

NOTA: sunt interzise injuriile, incitările la ură ori violență, cuvintele obscene și atacul la persoană. Publicația „Graiul Sălajului” nu răspunde pentru opiniile postate în rubrica de comentarii, responsabilitatea formulării acestora revenind integral autorului comentariului. Orice persoană care se consideră prejudiciată de conținutul unui comentariu, are posibilitatea să solicite ștergerea comentariului respectiv, în baza unei cereri în acest sens, transmise pe adresa de email a redacției: [email protected]

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Sari la conținut