Partidele de dreapta se unesc impotriva accizei de 7 cenți la carburanți

Partidul Mișcarea Populară (PMP) Sălaj face un apel la responsabilitate către deputații din județul Sălaj, cerându-le să anuleze săptămâna viitoare, în Parlament, majorarea accizei pe combustibil, care de la 1 aprilie îi obligă pe ro-mâni la cheltuieli în plus, a declarat ieri, într-o conferință de presă Adrian Popan, vicepreședintele organizației Sălaj a PMP.
PMP face astfel front comun cu PDL, inițiatorul proiectului de act normativ privind abrogarea accizei suplimentare de 7 eurocenți.
Reprezentanții PMP susțin că taxarea în plus a populației nu era necesară, în buget existând bani de care însă primul ministru nu vrea să se atingă. Potrivit calculelor PMP, românii plătesc mai mult la benzină și motorină decât nemții, austriecii sau francezii, în condițiile în care salariul mediu la noi în țară este de 5 ori mai mic.

PDL Sălaj explică dezastrul
care vine cu noua acciză

 “Salut decizia PMP; de altfel PMP a susținut si alte inițiative ale PDL în Parlamentul României, un exemplu în acest sens fiind susținerea și votarea moțiunii simple pe energie <<Sectorul energetic ruinat de mafia PSD-istă>>. Vă reamintesc că, începând cu 1 ianuarie 2014, prin modificare metodologiei de calcul a accizei în lei (renunțarea la cursul din prima zi de luni a lunii octombrie 4,4304/ 7 octombrie 2013) s-a ajuns deja la o creștere a accizei în lei cu 7 la sută prin raportarea la o paritate de 4,738 lei pentru un euro. Acest lucru s-a resimțit direct în prețul final al carburanților începând cu 1 ianuarie 2014, când a avut loc un prim val de scumpiri pe acest an. Implementa-rea accizei duce la o creștere minimă de 50 bani pe litru. Prețul final va crește, așadar, la aproape 7 lei pe litru, luând în calcul și evoluțiile cotațiilor barilului de petrol de pe piețele internaționale – OPEC a li-mitat producția”, ne-a declarat Lucian Bode, președintele PDL Sălaj. 

Liderul democrat-liberalilor sălăjeni a adăugat că ^creșterea accizei pentru carburanți va genera un impact inflaționist, confirmat deja de modificarea în sus a țintei de inflație de către BNR pentru anul 2014. Soluția bugetară nu se află în creșterea nivelului accizei, ci în creșterea eficienței ANAF în lupta cu evaziunea fiscală. Acestea sunt motivele pentru care, personal, cred ca demersul nostru va fi susținut și de alți parlamentari, alții decât cei de la PDL și PMP^, susține Bode.

Nici peneliștilor
nu le mai place acciza

După ieșirea de la guvernare, PNL a evitat să voteze împotriva proiectelor USL pe care Crin Antonescu și-a pus semnătura, dar iată că acum o va face. Paul Maghiu, purtătorul de cuvânt al PNL Sălaj, ne-a declarat că “Partidul stop_coloana Național Liberal constată cu îngrijorare că Victor Ponta și miniștrii săi se încurcă în propriile minciuni în ceea ce privește destinația banilor rezultați din introducerea accizei de 7 eurocenți la combustibil. Din moment ce acum este evident că Guvernul PSD are alte interese prin scumpirea carburanților, PNL se opune în mod categoric introducerii acestei accize”. Prin urmare, se așteaptă ca parlamentarii PNL să voteze săptămâna viitoare împotriva accizei suplimentare la carburanți.
PNL dă vina pentru scumpirea carburanților pe premierul Victor Ponta și pe președintele Traian Băsescu, deopotrivă. “Pe fondul tensiunii generate de cei doi actori politici disperați, Ponta și Băsescu, România riscă un puseu inflaționist. Guvernul Ponta își dorește un puseu inflaționist că se crească veniturile la buget, în timp ce cheltuielile rămân constante. În acest fel, poate alimenta clientela politică în an electoral. Întreaga populație va avea de suferit ca urmare a introducerii accizei. Toate firmele de transport vor fi afectate, iar foarte multe vor risca să intre în faliment. Scumpirea carburanților va avea impact asupra agriculturii, prin creșterea costurilor lucrărilor agricole. Va fi afectat astfel un domeniu, agricultura, pe care s-a bazat cea mai mare parte din creșterea economică a României de anul trecut. Toți comercianții vor folosi suplimentarea accizei pentru a mări prețurile. Victor Ponta și Traian Băsescu au făcut amândoi un spectacol jalnic pe tema accizei, invadând spațiul media. Amândoi sunt obsedați de putere și de imagine. Faptul că Ponta și Băsescu încearcă să-și facă imagine pe o temă sensibilă pentru români este o dovadă de cinism. Pe niciunul nu-i interesează de fapt scumpirile și ce se întâmplă de astăzi cu prețurile, cu economia sau cu oamenii care vor plăti mai mult. Traian Băsescu este ultimul om care poate să aibă legitimitatea de a se pronunța în problema accizei. El nu poate juca rolul de om care plânge soarta cetățenilor, fiind autorul celei mai grave prăbușiri a nivelului de trai din România”, explică Maghiu motivele pentru care PNL susține eliminarea accizei de eurocenți la carburanți.

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *