decembrie 9, 2022

Participarea zalauanilor la deciziile luate de Primarie pe banii lor este egala cu zero

Cluj-Napoca a devenit primul oras din tara unde cetatenii pot decide intr-un mod foarte direct ce se face pentru ei din taxele si impozitele pe care le platesc.

Bugetele locale se pun in dezbatere publica in toate localitatile, insa la Cluj se va aloca o suma de bani care va fi cheltuita doar pentru proiecte propuse de cetateni. Va fi creata o aplicatie pentru telefoane mobile si conputerea, prin care clujenii sa se poata înscrie pentru a propune proiecte si pentru a evalua proiectele trimise de cetateni. Clujenii pot sa faca si campanii pentru promovarea unui anumit proiect. Primele 5 proiecte din fiecare domeniu vor fi ierarhizate si supuse din nou unei campanii publice de mediatizare si informare, pentru al doilea vot. “În aceasta etapa finala, toti cetatenii înscrisi pe platforma vor putea vota un singur proiect dintre toate cele existente iar, în ordinea numarului de voturi, proiectele vor fi incluse în planificarile de buget ale anului urmator, pentru a fi finantate de Primaria si Consiliul Local Cluj-Napoca (..) Vom aloca o suma de bani, între 1 milion si 4 milioane de euro, pentru proiecte pe care cetatenii sa le propuna în vederea dezvoltarii si modernizarii orasului, pe diverse domenii: parcuri/spatii verzi/ locuri de joaca; strazi/alei/trotuare; puncte gospodaresti/deseuri; spatii publice; cladiri publice si modernizarea de scoli”, explica primarul Clujului, Emil Boc.

Primarul Ionel Ciunt nu exclude aplicarea metodei Boc

Am vrut sa vedem ce parere are primarul municipiului Zalau despre ideea bugetului participativ de la Cluj si daca o astfel de masura i se pare oportuna in municipiu.
“Ma preocupa implementarea a cât mai multor proiecte care vizeaza dezvoltarea urbana. Modalitatea prin care Primaria Cluj-Napoca implica cetatenii în procesul de decizie cu privire la distribuirea bugetului local poate fi un exemplu de buna practica si pentru Zalau”, spune primarul Ionel Ciunt.

Deocamdata avem solutiile nepractice si nepracticate

“n raspunsul primit de la Primarie ni se reaminteste ca zalauanii au si in prezent posibilitatea de a-si spune parerea cu privire la felul in care e construit bugetul local.
“De asemenea, Primaria Municipiului Zalau ofera numeroase posibilitati cetatenilor de a adresa institutiei propuneri: prin adresa de e-mail a institutiei primaria@zalausj.ro; prin intermediul site-ului Municipiul Zalau, www.zalausj.ro, sectiunea Sugestii si Reclamatii; în scris, la Centrul de Relatii cu Publicul al primariei, camera 4; prin pagina de facebook Primaria Municipiului Zalau si prin intermediul cutiei cu sugestii si reclamatii, amplasata la intrarea în institutie. Înainte de votarea bugetului, lista de investitii este pusa la transparenta tocmai pentru a fi consultata si pentru a fi facute observatii si propuneri”, scrie in raspunsul Primariei.
Teoretic, exista transparenta. “nsa putini sunt zalauanii care acceseaza site-ul sau pagina de Facebook a institutiei.

Cetatenii au avut doua ore bonus de la Primarie
sa dezbata bugetul Zalaului pe anul acesta

Sa ne amintim ca in 17 martie, cand a avut loc sedinta de Consiliu local in cadrul careia s-a votat bugetul Zalaului, dezbaterea publica pe acest subiect a fost programata cu numai doua ore inainte de vot.
“Autoritatile locale au decis sa organizeze aceasta consultare publica desi nu au primit nici macar o solicitare în acest sens, caz în care dezbaterea preliminara cu cetatenii nu mai e obligatorie. Legea 52/2003 spune ca autoritatea publica în cauza este obligata sa decida organizarea unei întâlniri în care sa se dezbata public proiectul de act normativ, daca acest lucru a fost cerut în scris de catre o asociatie legal constituita sau de catre o alta autoritate publica”, ne spunea atunci purtatorul de cuvânt al Primariei Zalau, Diana Crisan.
“n Zalau, asadar, nimeni nu a solicitat organizarea unei consultari pe tema bugetului, subiectul care ar trebui sa starneasca cel mai mare interes din partea cetatenilor.
Lucru cert, nivelul de comunicare dintre autoritati si cetateni este scazut, desi, teroretic, avem canalele necesare.

Zalaul are buget de dezvoltare minuscul
si nici din acesta nu se cheltuie decat o farama

Bugetul de dezvoltare al municipiului pe anul 2017 este de aproximativ sase ori si jumatate mai mic decat cel pentru functionarea administratiei orasului.
Culmea, cu toate ca banii de investitii au fost foarte putini, nici pe acestia nu i-am cheltuit. Primaria Zalau spune ca totalul cheltuielilor prevazute din bugetului local pe semestrul I au fost de 99.246.890 de lei, din care platile au fost de 70.335.120 de lei. Din cat s-a prevazut, s-a cheltuit asadar doar 70,87 la suta.
Primaria avea in plan pentru semestrul I cheltuieli de functionare de 85.640.890 de lei. Cheltuielile de functionare reprezinta, in principal, salariile angajatilor din administratie. Nu s-au cheltuit integral; s-au cheltuit 67.489.000 de lei adica 78,81 la suta.
Pentru cheltuieli de dezvoltare, Primaria Zalau avea in plan pentru semestrul I 13.606.000 de lei. Prin urmare, daca administratia judetului avea sa-si asigure traiul cu 85 de milioane, intreg Zalaul, ca oras, avea prevazut de 6,5 ori mai putin.
Ciudatenia e ca din cei 13 milioane de lei pentru diverse investitii si lucrari in oras, s-au cheltuit doar 2.845.150 de lei, adica 20,91 la suta din cat era prevazut.

 

Lasă un răspuns

NOTA: sunt interzise injuriile, incitările la ură ori violență, cuvintele obscene și atacul la persoană. Publicația „Graiul Sălajului” nu răspunde pentru opiniile postate în rubrica de comentarii, responsabilitatea formulării acestora revenind integral autorului comentariului. Orice persoană care se consideră prejudiciată de conținutul unui comentariu, are posibilitatea să solicite ștergerea comentariului respectiv, în baza unei cereri în acest sens, transmise pe adresa de email a redacției: graiulsj@unisys.ro

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *