Parteneriate pentru realizarea unei rețele de parcuri industriale în Sălaj

În cadrul ședinței din 29 decembrie, consilierii județeni au votat în unanimitate pentru încheierea mai multor acorduri de parteneriat, în vederea realizării unui parc industrial la Hereclean, dar și a unor platforme industriale în orașele Șimleu Silvaniei și Cehu Silvaniei.

În baza Acordului de parteneriat cu comuna Hereclean, aceasta este responsabilă de punerea la dispoziție a unui teren în suprafață de puțin 5 hectare, cu o poziționare compactă, acces la un drum național, județean sau european, care să nu fie afectat de nicio sarcină tabulară, dezmembrământ al dreptului de proprietate privată, ipotecă, măsură asiguratorie sau procedură de executare silită. Terenul trebuie să fie amplasat astfel încât să permită accesul facil al forței de muncă.
Acordul de parteneriat se încheie în scopul inițierii unui program de dezvoltare a rețelei de parcuri industriale în Sălaj și înființarea unui nou parc industrial în județ, situat pe raza administrativ-teritorială a comunei Hereclean, iar obiectul acestuia vizează asigurarea cadrului de reglementare a relațiilor dintre părți, începând cu etapa de pregătire, de organizare a procedurilor de
achiziție publică și de atribuire a contractelor și continuând cu etapa post-atribuire, respectiv executarea și monitorizarea implementării viitorului contract de execuție a lucrărilor.

Un alt Acord de parteneriat este încheiat între județul Sălaj și Parohia Greco-Catolică Hereclean, cele două părți intenţionând să depună spre finanţare, în perioada următoare, în cadrul Programelor Operaționale, PNRR sau altor surse de finanțare identificate, proiectul de investiție având ca obiect înființarea parcului industrial de la Hereclean. Parohia Greco-Catolică Hereclean va pune la dispoziție un teren în suprafață de 2,55 hectare.


Un Acord similar se încheie și cu Parohia Reformată Guruslău, în același scop, aceasta din urmă urmând a pune la dispoziție, pentru realizarea parcului, un teren în suprafață de 5,21 hectare.

La Șimleu Silvaniei și la Cehu Silvaniei vom avea platforme industriale

Județul Sălaj, în asociere cu orașul Șimleu Silvaniei și cu orașul Cehu Silvaniei intenţionează, de asemenea, să depună spre finanţare, în perioada următoare, în cadrul Programelor Operaționale, PNRR ori alte surse de finanțare identificate, proiectul de investiție având ca obiect înființarea unor parcuri industriale pe raza celor două orașe.

Acestea trebuie să pună la dispoziție terenul, în suprafață de cel puțin 5 hectare.

Realizarea celor două platforme industriale la Șimleu Silvaniei și Cehu Silvaniei vor crea oportunități de angajare și vor impulsiona activitatea economică din cele două orașe.

“Am convingerea că prin amenajarea unor astfel de zone de afaceri, Sălajul poate deveni un județ cu o economie diversificată, integrată și performantă, cu un mediu antreprenorial dinamic și o dezvoltare echilibrată și durabilă a comunităților”, spune Dinu Iancu-Sălăjanu, președintele Consiliului Județean Sălaj.

De altfel, la ședința Consiliului Județean din noiembrie, s-a votat în favoarea alocării unor sume de bani cu această destinație. „Având în vedere perspectiva realizării unui Parc industrial în județul Sălaj care să creeze spații/parcele dotate cu toate utilitățile pentru facilitarea dezvoltării unor noi investiții, este necesară alocarea unei sume din bugetul Consiliului Județean Sălaj pentru Servicii de elaborare SF pentru construire Parc Industrial în județul Sălaj estimată la valoarea de 1.500.000 lei: 5.000 lei pentru anul 2021 și diferența de 1.495.000 lei pentru anul 2022”, prevede proiectul votat de aleșii județeni.

Sălajul are deocamdată un singur parc industrial, la Jibou

Parcul industrial din Jibou este singurul din județ și s-a dovedit un succes. Pentru comparație, județul Bihor are 7 parcuri industriale, iar județul Cluj are 12 parcuri industriale.

Jiboul este al treilea oraș ca mărime din Sălaj, cu circa 12.000 de locuitori. În parcul industrial din orașul de pe malul Someșului lucrează circa 70 la sută din populația activă a orașului, adică în jur de 1.000 de oameni.
Parcul Industrial Jibou are o suprafață totală de 22 hectare și a fost construit în anul 2006.

About Author

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *