decembrie 9, 2022

Parlamentul European a decis: încărcător comun pentru serie de dispozitive. Scopul, reducerea deșeurilor electronice

Parlamentul European a votat ca, până la sfârșitul anului 2024, toate telefoanele mobile, tabletele și camerele digitale să poată fi alimentate cu un încărcător comun. Până la sfârșitul anului 2024, toate telefoanele mobile, tabletele și camerele digitale vândute în Uniunea Europeană trebuie să fie echipate cu un port de încărcare USB de tip C.

Practic, toate aceste dispozitive vor putea fi încărcate cu același tip de încărcător și nu va mai fi nevoie de schimbarea încărcătorului la schimbarea dispozitivului.

Începând cu primăvara anului 2026, obligația se va extinde la laptopuri. Noua lege, adoptată marți în plen cu 602 voturi ”pentru”, 13 voturi ”împotrivă” și 8 abțineri, face parte dintr-un efort mai amplu al Uniunii Europene de a reduce deșeurile electronice și de a le permite consumatorilor să facă alegeri mai durabile, reprezentanții Parlamentului European într-un comunicat de presă.

Potrivit noilor norme, consumatorii nu vor mai avea nevoie de un încărcător diferit de fiecare dată când achiziționează un nou dispozitiv, deoarece vor putea utiliza un singur încărcător pentru o gamă largă de dispozitive electronice portabile mici și mijlocii.

Indiferent de producătorul lor, toate telefoanele mobile noi, tabletele, camerele digitale, căștile și căștile cu microfon, consolele video portabile și difuzoarele portabile, cititoarele electronice, tastaturile, mouse-urile, sistemele portabile de navigație, căștile intraauriculare și laptopurile reîncărcabile prin cablu cu fir, care funcționează cu o putere de alimentare de până la 100 de wați, va trebui să fie echipate cu un port USB de tip C.

Toate dispozitivele care permit încărcarea rapidă vor avea acum aceeași viteză de încărcare, permițându-le utilizatorilor să le încarce la fel de repede, indiferent de încărcătorul utilizat, atâta timp cât este compatibil.

Aceste noi obligații vor conduce la reutilizarea unui număr mai mare de încărcătoare și vor ajuta consumatorii să economisească până la 250 de milioane de euro pe an la achizițiile inutile de încărcătoare. Potrivit statisticii, în Uniunea Europeană, încărcătoarele aruncate și neutilizate reprezintă aproximativ 11 mii de tone de deșeuri electronice pe an.

„Încărcătorul comun va deveni, în sfârșit, o realitate în Europa. Am așteptat peste zece ani adoptarea acestor norme, dar putem, în cele din urmă, să lăsăm în urmă multitudinea de încărcătoare. Această lege adaptată exigențelor viitorului permite dezvoltarea unor soluții inovatoare de încărcare în viitor și va aduce beneficii tuturor – de la consumatori frustrați la mediul nostru vulnerabil. Trăim vremuri dificile pentru politică, dar am demonstrat că UE are în continuare idei și soluții pentru a îmbunătăți viețile a milioane de oameni din Europa și pentru a inspira alte părți ale lumii să îi urmeze exemplul”, a declarat raportorul Parlamentului, Alex Agius Saliba (S&D, Malta).

Consiliul va trebui să aprobe în mod oficial Directiva înainte de a fi publicată în Jurnalul Oficial al Uniunii Europene. Aceasta va intra în vigoare la 20 de zile de la data publicării. Țările Uniunii vor avea la dispoziție un termen de 12 luni pentru a transpune normele în legislația națională și alte 12 luni după sfârșitul perioadei de transpunere pentru a le aplica. Noile norme nu se vor aplica produselor introduse pe piață înainte de data aplicării.

În ultimul deceniu, Parlamentul a solicitat în repetate rânduri introducerea unui încărcător comun. În pofida eforturilor anterioare de a colabora cu companiile din sector pentru a reduce numărul de încărcătoare mobile, măsurile luate voluntar nu au reușit să producă rezultate concrete pentru consumatorii europeni. În cele din urmă, Comisia Europeană a prezentat o propunere legislativă la 23 septembrie 2021.

Lasă un răspuns

NOTA: sunt interzise injuriile, incitările la ură ori violență, cuvintele obscene și atacul la persoană. Publicația „Graiul Sălajului” nu răspunde pentru opiniile postate în rubrica de comentarii, responsabilitatea formulării acestora revenind integral autorului comentariului. Orice persoană care se consideră prejudiciată de conținutul unui comentariu, are posibilitatea să solicite ștergerea comentariului respectiv, în baza unei cereri în acest sens, transmise pe adresa de email a redacției: graiulsj@unisys.ro

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *