noiembrie 27, 2022

Parlamentarii iși bat joc de crescatorii de ovine

Prima “colinda” pe care o va asculta ministrul Agriculturii, Achim Irimescu, de când a ajuns în noua funcție se va auzi marți sub fereastra sa. Peste 3.000 de crescatori de oi din toata țara, membri ai Sindicatului Național al Crescatorilor de Ovine și Caprine, vor protesta în fața Ministerului Agriculturii și a Parlamentului și vor cere suspendarea Legii vânatorii. 

Legea 407 – Legea vânatorii a fost promulgata de președintele Iohannis în primavara acestui. N-a fost nici atunci aceasta lege pe placul fermierilor și a iubitorilor de animale, dar s-a facut liniște dupa auzul câtorva voci protestatare. A aparut însa o noua lege, Legea nr.149, ca o completare a Legii nr. 407, cu modificarile de rigoare, care, spun crescatorii de oi, “Este o lege comunista, anticonstituționala, care le încalca dreptul de proprietate și duce la exterminarea sectorului de creștere a ovinelor”. Dar sa o luam babește.

Parlamentarii au decis câți câini vor apara o stâna

Cu toate ca exista în sertarele parlamentarilor zeci de proiecte de legi care așteapta a fi dezbatute la comisii sau în plen, distinșii noștri aleși au dezbatut și aprobat Legea nr.149. Astfel, saptamâna trecuta, “în scopul gestionarii durabile a faunei cinegetice”, prin articolul 23, aliniatul 1, Parlamentul stabilește câți câini au voie ciobanii sa țina la stâna. Au stabilit ei dupa mintea lor ca în zona de munte o stâna are dreptul la trei câini, în zona de deal la doi câini, iar în zona de șes la un singur ham-ham. Pai, mai fraților, câinii nu se țin în funcție de relief. Ce-ar face ciobanii în transuhumața? Când coboara de la munte la câmpie omoara doi câini ca sa nu plateasca amenda de 1.500 de lei, iar primavara îi învie iar?
Sa știți domnilor parlamentari ca lupii nu țin cont de relief. Și sa mai știți ca în lumea oierilor numarul câinilor este în funcție marimea turmei. Nu-i totuna ca un câine sa pazeasca o turma de 100 de mioare, ori una de 500 de mioare. “Daca parlamentarii ne intezic mai mult de doi câini la turma, sa vina sa ne pazeasca ei oile”, zice revoltat Damșa Vasile, un cunoscut oier de pe Valea Almașului.
N-a trecut un an de când o haita de lupi a dat atacul la o stâna de oi amplasata la marginea satului Mineu, comuna Salațig. stop_coloana Oile erau proprietatea fostului secretar al Primariei Salațig, Varvari Ștefan. Deși stâna era pazita de șapte câini, lupii, cam noua la numar, dupa spusele ciobanului, și-au facut de cap. Ciobanul nici n-a îndraznit sa iasa din coliba sa dea “ochi” cu pradatorii. Din declarațiile reprezentanților Direcției Sanitare Veterinare reiese ca dintr-un efectiv de o suta de oi 39 de capete au fost omorâte prin sfâșiere, patru au disparut iar opt au fost ranite grav. Și asta în contextul în care oile erau pazite de șapte câini. Dar daca le-ar fi pazit doar doi?

Vânatul distruge culturile; despagubiri nu da nimeni

Dumitru Ardelean, președintele Asociației Județene a Crescatorilor de Oi din Salaj, spunea: “Suntem nedreptațiți prin legi aberante, ca cea a vânatorii, recent adoptata. Pe terenurile noastre, inclusiv pe cele private, noi nu mai avem dreptul sa ne paștem oile aproape o jumatate de an (6 decembrie – 24 aprilie – n.r.) ca sa poata vâna nestingherit vânatorii. Animalele salbatice, adica vânatul, ne distrug și noua culturile, dar nu ne despagubește nimeni. Nu știu de cine a fost gândita legea asta (a vânatorii – n.r.) dar ea aduce mult rau crescatorilor de oi și fermierilor în general, adica a proprietarilor de terenuri”.

Taxa de vânatoare pe terenul privat se duce la primarie

O alta aberație care reiese din Legea nr 149 este cea referitoare la taxa pe fondul cinegetic. Sau, altfel spus, taxa pe care trebuie sa o plateasca vânatorii pentru terenul pe care vâneaza. Deși terenul este privat, taxa o colecteaza primaria. Asta înseamna ca proprietarul de teren nu mai este proprietar, de vreme ce primaria închiriaza terenul asociației de vânatoare și tot ea își însușește chiria. Unde mai este dreptul la proprietate aparat de Constituție? Cert este ca Legea nr.149 nu prevede nici un drept pentru proprietarii de terenuri.

 

Lasă un răspuns

NOTA: sunt interzise injuriile, incitările la ură ori violență, cuvintele obscene și atacul la persoană. Publicația „Graiul Sălajului” nu răspunde pentru opiniile postate în rubrica de comentarii, responsabilitatea formulării acestora revenind integral autorului comentariului. Orice persoană care se consideră prejudiciată de conținutul unui comentariu, are posibilitatea să solicite ștergerea comentariului respectiv, în baza unei cereri în acest sens, transmise pe adresa de email a redacției: graiulsj@unisys.ro

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *