noiembrie 29, 2022

Parlamentarii şi-au votat din nou pensiile speciale

Cu 12 ani “lucraţi” în legislativ, un parlamentar obţine 4.600 de lei în plus la pensia normală pentru limită de vârstă, care nici aia nu e “normală” prin comparaţie cu cea pe care o ştiu grosul pensionarilor sălăjeni


Senatorii şi deputaţii au adoptat ieri proiectul de lege privind pensiile speciale ale parlamentarilor, în urma reexaminării cerute de preşedintele Klaus Iohannis. Legea va ajunge din nou la preşedintele Klaus Iohannis, care este obligat acum să o promulge în termen de 10 zile.

Conform legii adoptate,, parlamentarii vor primi o pensie specială, calculată în funcţie de numărul de mandate încheiate, însă în limita a cel mult trei. Pentru a beneficia de pensie, ei vor trebui să fi încheiat cel puţin un mandat complet.
Un parlamentar cu un mandat ar urma să primească o pensie specială de 1.550 de lei, cel cu două mandate va primi 3.100 de lei, iar cei cu minimum trei mandate vor câştiga în plus aproximativ 4.600 de lei, potrivit Mediafax.
Adoptarea proiectului a fost marcată de dispute procedurale între PSD şi PNL. Parlamentarii au adoptat, în plen, raportul Comisiei pentru stat prin care era modificată Legea pensiilor speciale, acceptând parţial criticile aduse de Klaus Iohannis. Ulterior, preşedintele Camerei Deputaţilor, Valeriu Zgonea, a anunţat că legea a fost adoptată cu totul, însă PNL a solicitat un vot suplimentar, invocând regulamentul, pentru lege în ansamblu. Intenţia era astfel ca legea să fie respinsă la al doilea vot, după adoptarea modificărilor aduse de comisii. Valeriu Zgonea a anunţat că o lege reexaminată nu poate fi respinsă ulterior, ci doar aprobat sau respins raportul Comisiilor. Cum raportul a fost aprobat, legea se consideră adoptată, a explicat Valeriu Zgonea. În cele din urmă, Zgonea a acceptat acordarea unui nou vot, după ce şi preşedintele Comisiei de statut, social-democratul Bogdan Niculescu, a transmis că un nou vot este obligatoriu. La doilea vot, legea a obţinut 287 de voturi pentru, cinci abţineri şi un vot împotrivă, liberalii anunţând că nu vor vota în plen, pentru a se delimita de acest proiect. În cele din urmă, legea a fost anunţată ca fiind aprobată în integralitate, cu amendamentele aduse de Comisii.

Parlamentarii condamnaţi, dar nu toţi, nu vor primi pensia specială
Deputaţii şi senatorii care au fost condamnaţi definitiv pentru comiterea, în calitate de deputat sau senator, a unei infracţiuni de corupţie prevăzută la art. 289 – 291 din Legea Codului Penal nu vor beneficia de pensia specială.
Comisia de Statut a introdus şi alte infrancţiuni pentru care deputaţii şi senatorii, dacă au fost condamnaţi, nu vor beneficia de pensii speciale, şi anume pentru infracţiunile prevăzute la art. 254 – 257, adică pentru ultraj, tulburarea de posesie, distrugere calificată, distrugere în culpă.
Comisia a stabilit că parlamentarii vor încasa pensiile din momentul în care au decizii de pensionare în sistemul de stat, urmând să beneficieze deputaţii stop_coloana şi senatorii care au avut mandate consecutive până la 3 mandate. De asemenea, contrar recomandărilor preşedintelui, comisia a decis că vor beneficia de pensii şi cei condamnaţi definitiv pentru incompatibilitate.

Parlamentarii sălăjeni vor primi pensie specială, fiecare în funcţie
de numărul de mandate cu care a contribuit la bunăstarea naţiunii
Cei şase parlamentari sălăjeni vor putea beneficia la vârsta pensionării de pensia specială.
Deputatul UDMR Seres Denes este cel mai vechi parlamentar sălăjean în funcţie, el se află la al şaselea mandat şi va beneficia de indemnizaţie. Vor mai beneficia de indemnizaţie şi social-democraţii Iuliu Nosa – deputat, al treilea mandat; Gheorghe Pop – senator, al doilea mandat. Va avea pensie specială şi Mirel Taloş – deputat, două mandate şi jumătate (a fost ales prim adată pentru o jumătate de mandat în colegiul Bucureşti, iar din 2008 este parlamentar de Zalău). |i liberalul, ex-PDL, Lucian Bode – deputat la al doilea mandat va primi bani frumoşi la bătrâneţe. Cu siguranţă va primi şi Vegh Alexandru – senator UDMR, primul mandat, cu condiţia să-şi încheie mandatul, din care mai are de altfel foarte puţin.
Cei mai apropiaţi de vârsta pensionării sunt Seres Denes (62 de ani) şi Iuliu Nosa (59 de ani) şi Gheorghe Pop (56 de ani). Vegh Alexandru are 51 de ani. Mirel Taloş are 42 de ani, iar cel mai tânăr parlamentar din Sălaj este Lucian Bode, care are 41 de ani.

E bună legea, dacă-i întrebi pe parlamentari
Legea pensiilor speciale pentru parlamentari a fost adoptată în luna iunie, fiind trimisă spre reexaminare ulterior de către preşedintele Klaus Iohannis.
“Legea a fost reexaminată. Statutul deputaţilor şi al senatorilor este o lege asemănătoare celor din alte categorii de persoane precum militarii, oamenii din aviaţie şi alţii. Practic, legea era la fel şi înainte de 2010. Nu s-a întâmplat nimic mai mult decât să se revină la forma veche. Eu consider că legea este justificată pentru acele persoane care au muncit cu adevărat în Parlament în sprijinul celor care i-au ales”, a spus senatorul Vegh Alexandru.
Deputatul PSD Sălaj Iuliu Nosa a spus că nu s-a făcut nimic altceva decât ceea ce a cerut preşedintele, adică să se reexamineze legea. Deputatul spune că preşedintele este acum obligat să promulge legea. “A fost dat un vot pe proiectul de lege care a obţinut votul şi în trecut, dar pentru care preşedintele a cerut reexaminare. Acum, preşedintele e obligat să promulge legea, deoarece constituţional poate să trimită o lege doar o singură dată la reexaminere”, a precizat Iuliu Nosa.

Lasă un răspuns

NOTA: sunt interzise injuriile, incitările la ură ori violență, cuvintele obscene și atacul la persoană. Publicația „Graiul Sălajului” nu răspunde pentru opiniile postate în rubrica de comentarii, responsabilitatea formulării acestora revenind integral autorului comentariului. Orice persoană care se consideră prejudiciată de conținutul unui comentariu, are posibilitatea să solicite ștergerea comentariului respectiv, în baza unei cereri în acest sens, transmise pe adresa de email a redacției: graiulsj@unisys.ro

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *