Romania s-a calificat in semifinalele competitiei „Cele sapte minuni naturale ale lumii”, Parcul National Retezat clasandu-se pe locul al zecelea intre cele mai frumoase parcuri nationale, paduri si monumente naturale ale lumii. „Avem motive sa sarbatorim. Parcul National Retezat s-a clasat pe locul zece intre cele mai frumoase parcuri nationale, paduri si monumente naturale ale lumii si s-a calificat in semifinalele competitiei « Cele sapte minuni naturale ale lumii”, a declarat, vineri, responsabilul de Relatii Publice la Administratia Parcului National Retezat (APNR), Florina Crisan.
Potrivit sursei citate, a fost o „extraordinara mobilizare” din partea romanilor de pretutindeni, care au votat pe internet ca Parcul National Retezat sa intre in semifinale. „Au vuit forumurile de discutii, au sunat telefoanele de atentionare intre prieteni «nu uita sa votezi Retezatul», a aparut pe bloguri vestea ca «e musai» sa votam Retezatul. Le multumim tuturor. Ne-a unit o cauza buna si am aratat ca se poate sa iesim in fata lumii nu numai cu cersetori, caini vagabonzi, hoti si violatori pusi la zid de presa occidentala”, a spus Florina Crisan.
Potrivit acesteia, urmeaza o asteptare de doua saptamani, in care comitetul de experti va hotari cine merge mai departe. Vor fi alese 28 de candidate dintre cele 77 ramase in cursa, care, dupa 21 iulie, vor fi din nou supuse votului public. „Acum, mai mult ca oricand, trebuie sa demonstram ca stim sa ocrotim ceea ce ne-a dat natura. Facem un apel catre toti vizitatorii Retezatului: haideti sa lasam curate locurile pe care le strabatem. Toata stima pentru cei care isi coboara singuri punga cu deseuri din parc. Pe acestia, Retezatul ii asteapta sa revina”, a declarat directorul Parcului National Retezat, Zoran Acimov.
O fundatie canadiana a lansat o campanie la nivel mondial pentru alegerea a sapte minuni naturale ale lumii, iar trei arii protejate din Romania au fost inscrise in concursul care a debutat in anul 2007. Astfel, Pestera Scarisoara, Parcul National Retezat si fluviul Dunarea au intrat in cursa, alaturi de multe alte parcuri nationale, pesteri, munti, lacuri si ghetari din lume.
In prima faza a competitiei au putut fi inscrise pe liste mai multe nominalizari pentru aceeasi tara. In decembrie 2008, pe baza voturilor primite, a ramas in cursa cea mai votata zona din fiecare tara, Romania fiind reprezentata de Parcul National Retezat. Acesta a fost creat in 1935, fiind primul parc national din Romania, iar rolul sau este conservarea frumusetilor acestor munti si a florei endemice din zona. „Muntii Retezat au unele din cele mai frumoase privelisti din Europa sud-estica, dar care trebuie inca atent supravegheate de catre rangeri si jandarmi, pentru a nu fi distruse de catre turisti sau localnicii care isi duc animalele la pasunat in zona. Datorita habitatelor sale, Parcul National Retezat adaposteste o fauna deosebit de bogata, atat in ceea ce priveste numarul de specii, cat si numarul mare de exemplare care alcatuiesc populatiile acestor specii. Aici pot fi gasite 1.190 de specii de plante – peste o treime dintre speciile de plante din Romania”, a declarat Florina Crisan.
Parcul National Retezat cuprinde optzeci de lacuri si tauri si peste douazeci de varfuri mai inalte de 2.000 de metri. Cel mai inalt varf din Retezat este Peleaga – 2.509 de metri.
Parcul National Retezat, in semifinalele competitiei „Cele sapte minuni naturale ale lumii”
Articole
APIA începe plățile în avans în octombrie
Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) anunță că sistemul informatic al agenției este pregătit ca, începând cu data de 16 octombrie 2024, să demareze Campania de plată în avans pentru fermierii care au depus cereri de plată în anul 2024. În Campania 2024, Comisia Europeană și statele membre susțin menținerea derogării cu privire la plata avansului de până la 70 % pentru intervențiile sub formă de plăți directe, și de până la 85 % în…
Mai mult...Pesta micilor rumegătoare se extinde în țară și blochează exporturile
Numărul focarelor de pestă a micilor rumegătoare (PMR) depistate până acum de autoritățile sanitar-veterinare a ajuns la 45, ceea ce determină monitorizarea atentă a tuturor fermelor de oi și capre din toată țara. În Tulcea, primul județ afectat de virusul care ucide oile și caprele, sunt 38 de focare, alte șase în Constanța și un focar în Timiș. În total, sunt afectate până acum peste 220.000 de animale. Cum virusul se răspândește rapid, autoritățile au impus măsuri…
Mai mult...