septembrie 24, 2023

Parc fotovoltaic pentru 6.000 de apartamente din Cluj-Napoca

0

Șase mii de apartamente din Cluj au fost racordate, marți, 1 august, la un parc votovoltaic cu 696 panouri fotovoltaice, deschis de către primărie în parteneriat cu regia de termoficare din oraș.

Parcul fotovoltaic e realizat pe amplasamentul fostului depozit de combustibil de la Centrala termică de zonă Someș Nord și e format dintr-un sistem de panouri fotovoltaice interconectate – 696 panouri fotovoltaice monocristaline, 4 invertoare de 100 kW fiecare. Astfel, noua centrală fotovoltaică poate produce 492 MwH/an, aproximativ 30% din necesarul total al centralei termice de zonă.

Economia rezultată de energie electrică este de 75.000 euro pe an. 60% din finanțare vine dintr-un grant norvegian, restul de 40% fiind asigurată de către regia de termoficare a orașului.

Această centrală deservește aproximativ 6.000 de apartamente și produce 30% din necesarul total de energie.

“Ne folosim de energia solară pentru a încălzi locuințele deservite, fără a mai fi nevoie să consumăm curent electric sau gaz și astfel producem anual o economie de 75.000 de euro.

În municipiul Cluj-Napoca există deja și funcționează alte 9 centrale electrice fotovoltaice, cu o putere totală instalată de 270 kWp. De acum un an și jumătate, de când sunt funcționale, în cele 9 locații s-au produs 369,58 Mwh, echivalentul a 96,66 tone de CO2 sau 2.504 arbori plantați”, spune primarul Emil Boc.

De asemenea, primăria are în derulare un proiect finanțat prin SEE și fonduri norvegiene pentru a instala astfel de centrale pe încă 4 clădiri publice, iar în curând urmează să fie recepționat un parc fotovoltaic cu o putere estimată de 990 kWp în zona Cluj Innovation Park.

Lasă un răspuns

NOTA: sunt interzise injuriile, incitările la ură ori violență, cuvintele obscene și atacul la persoană. Publicația „Graiul Sălajului” nu răspunde pentru opiniile postate în rubrica de comentarii, responsabilitatea formulării acestora revenind integral autorului comentariului. Orice persoană care se consideră prejudiciată de conținutul unui comentariu, are posibilitatea să solicite ștergerea comentariului respectiv, în baza unei cereri în acest sens, transmise pe adresa de email a redacției: graiulsj@unisys.ro

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Sari la conținut