octombrie 1, 2022

Parada modei, pe toale, la Ciumarna

În an Centenar, în localitatea Ciumarna, din comuna Românasi, costumul popular traditional, ia româneasca si alte zeci de obiecte de vestimentatie populara, au fost promovate într-un mod cu totul inedit.

rn

Zeci de costume pe care le are în colectie rapsodul popular Ileana Gratiana Pop au putut fi îmbracate de catre toti cei care au dorit sa intre în spiritul de sarbatoare al acestui an dar si pentru a marca ziua de Sânziene, Dragaica, ziua iei românesti.

rn

Printre cei care au participat la acest eveniment s-au aflat si consilierul local al Cosniliului Local Zalau, Dorel Labo, originar din satul Ciumarna, dar si dna. Florica Pop, directorul Bibliotecii Judetene „Ionita Scipione Badescu”.

rn

Evenimentul a fost gazduit în gradina casei rapsodului popular Ileana Gratiana Pop, care a creat la Ciumarna un muzeu al traditiilor si al mestesugurilor locale si traditionale.

rn

„În anul Centenar 2018 doresc sa promovez costumul popular complet. Asa cum a fost purtat de tarancile noastre si de femeile de la tara, în general. M-am hotarât ca la mine acasa, în gradina, sa prezentam costumul popular din zona Salajului si din alte zone ale tarii. Detin în colectie foarte multe costume si vreau cu aceasta ocazie sa pun la vedere si anumite obiecte cu care am crescut noi, generatia mea, cu desagi si costume populare”, a declarat Ileana Gratiana Pop.

rn

De mentionat faptul ca Ileana Gratiana Pop are una dintre cele mai impresionante colectii de costume populare din judet si poate din tara.

rn

La acest eveniment deosebit, ea a scos „la lumina” din muzeul pe care l-a creat la Ciumarna, mai multe obiecte de vestimentatie, dând astfel posibilitatea doritorilor sa intre în contact cu viata satului de odiniora.

rn

„Nu doar vedetele trebuie sa îmbrace costumul popular, ci orice femeie, de la tara, din oras, care doreste sa pastreze acest costum popular pe care noi îl mostenim de la stramosii nostri, deoarece e pacat sa nu-l pastram”, a mai spus dna. Ileana Gratiana Pop.

Lasă un răspuns

NOTA: sunt interzise injuriile, incitările la ură ori violență, cuvintele obscene și atacul la persoană. Publicația „Graiul Sălajului” nu răspunde pentru opiniile postate în rubrica de comentarii, responsabilitatea formulării acestora revenind integral autorului comentariului. Orice persoană care se consideră prejudiciată de conținutul unui comentariu, are posibilitatea să solicite ștergerea comentariului respectiv, în baza unei cereri în acest sens, transmise pe adresa de email a redacției: graiulsj@unisys.ro

Adresa ta de email nu va fi publicată.