noiembrie 27, 2022

Panouri fotovoltaice. S-a prelungit termenul de depunere a dosarelor. Cand este ultima zi

Administratia Fondului de Mediu prelungeste, din nou, pana la 31 ianuarie 2020 termenul pana la care pot fi depuse cereri pentru panouri fotovoltaice destinate gospodariilor izolate.
Solicitarile pot fi depuse de administratiile locale, iar fondurile sunt nerambursabile si nu obliga la cheltuieli suplimentare.
Prima amanare a fost in aprilie 2019, apoi in octombrie, iar astazi AFM a decis sa mai astepte solicitari pana la sfarsitul lui ianuarie 2020.
Fondurile puse la dispozitie de Ministerul Mediului pot acoperi nevoia de electricitate pentru 9.000 de gospodarii, care nu sunt racordate la retea.
Cum se acorda finantarea?
Suma alocata sesiunii de finantare pentru acest an este de 230 milioane lei, iar finantarea nerambursabila acordata de AFM este in procent de 100% din valoarea cheltuielilor eligibile, dar nu mai mult de 25.000 lei (inclusiv TVA) pentru fiecare sistem fotovoltaic care deserveste o gospodarie. Finantarea se acorda esalonat, in interiorul perioadei de valabilitate a contractului de finantare si pe masura implementarii proiectului.
Potrivit AFM, in cadrul unei sesiuni de finantare, solicitantul poate depune o singura cerere de finantare pentru o parte sau pentru toate gospodariile cuprinse in lista potentialilor beneficiari publicata pe site-ul institutiei. Pentru fiecare gospodarie se poate obtine finantare o singura data.
Astfel, fondurile pe care le-ar putea primi o gospodarie izolata prin intermediul demersurilor facute de primarii sunt de 25.000 de lei, suficient pentru iluminat si pentru aparatura unei locuinte.
Pe piata din Romania exista doua astfel de programe lansate de Fondul de Mediu si exista o deosebire uriasa in derularea lor.
Primul se adreseaza gospodariilor racordate la retea, iar aici cererea de finantare este gestionata de persoanele fizice, impreuna cu instalatorii de panouri fotovoltaice. Acesta functioneaza, cererile au fost multe si depuse la timp, astfel ca fondurile s-au epuizat imediat. In schimb, cel de-al doilea program se bazeaza pe cererile depuse de primariile care au in raza lor locuinte fara curent electric si cum administratiile locale din Romania se misca foarte greu, cererile au fost putine si depuse lent, desi mediul rural este plin de locuinte neracordate la retea.
Prin intermediul acestui program, gospodariile fara curent electric, care se afla la mai multe 2 km de reteaua nationala, pot obtine fonduri nerambursabile de la statul roman pentru instalarea panourilor fotovoltaice.
Daca sunteti posesorul unei astfel de locuinte ar trebui sa contactati primaria de care depindeti pentru a avea certitudinea ca autoritatile fac demersuri pentru dumneavoastra.

Lasă un răspuns

NOTA: sunt interzise injuriile, incitările la ură ori violență, cuvintele obscene și atacul la persoană. Publicația „Graiul Sălajului” nu răspunde pentru opiniile postate în rubrica de comentarii, responsabilitatea formulării acestora revenind integral autorului comentariului. Orice persoană care se consideră prejudiciată de conținutul unui comentariu, are posibilitatea să solicite ștergerea comentariului respectiv, în baza unei cereri în acest sens, transmise pe adresa de email a redacției: graiulsj@unisys.ro

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *