septembrie 25, 2023

Pana la sfarsitul anului, spitalele si DSP-urile vor trece in subordinea autoritatilor locale

0

La nici o luna de la investirea in functie, ministrul Sanatatii, dr. Ion Bazac a facut publice principalele obiective pe care si le propune pentru perioada urmatoare. In esenta, masurile vizeaza cresterea eficientei si a calitatii in sistemul sanitar, responsabilizare, competitie si transparenta in administarrea si cheltuirea banilor publici.
Stimulente pentru medicii din mediul rural
Lipsa acuta de medici din mediul rural l-a determinat pe noul ministru al Sanatatii sa promita ^stimulente financiare^ pentru atragerea lor in zonele descoperite. Stimulentele vor veni din taxa pe viciu. Mai mult, in zonele defavorizate se vor crea centre de perfomanta cu personal sanitar mediu si centre de ingrijire, cu accent pe asistenta medicala de preventie, care ar trebui sa duca la reducerea numarului de internari in spitale.
In Salaj sunt, in aceste moment, 11 comune (din cele 57) care nu au medic de familie: Benesat, Carastelec, Coseiu, Cuzaplac, Fildu de Jos, Lozna, Poiana Blencii, Simisna, Somes Odorhei, Treznea si Zalha. Dr. Dana Pop, directorul Directiei de Sanatate Publica (DSP) Salaj a precizat ca, la cele 11 se adauga comuna Zimbor, unde medicul este pensionar si va pleca daca pe post va veni un alt medic si comunele Mirsid si Boghis, unde posturile de medic de familie sunt in curs de ocupare.
Din pacate, insa, promisiunea ministrului ca medicii vor primi stimulente financiare nu ajuta cu mai nimic miile de locuitori din aceste comune fara medici. “Autoritatile locale ar trebui sa-si caute medicii, sa le asigure conditii de lucru (sa amenajeze dispensarele ori sa le vanda medicilor) sa le dea locuinte”, declara dr. Dana Pop.
Descentralizare si subordine locala
Daca pana acum s-a vorbit doar despre descentralizare, de aceasta data, se pare ca are si un termen de finalizare. Si inca un termen scurt. “Ministerul Sanatatii vizeaza reorganizarea Sistemului de Sanatate prin descentralizare organizationala si decizionala. Aceasta presupune trecerea de facto a spitalelor in subordonarea autoritatilor locale, creind conditiile responsabilizarii celor care iau decizii cat mai aproape de locul furnizarii serviciilor de sanatate”, spune ministrul Sanatatii.
Directiile de Sanatate Publica vor fi, si ele, trecute in subordinea. Consiliile judetene si vor avea ^atributii de coordonare, supraveghere, evaluare, avizare si de alocare a resurselor”. In subordinea Ministerului Sanatatii vor mai ramane Spitalele regionale de importanta nationala si Spitalele de Urgenta (cum este si Spitalul Zalau). Finalizarea reorganizarii si transferului este stabilita pentru sfarsitul acestui an.
La 600 pensie, compensare 90%
In spitale, va continua modalitatea de plata pe caz rezolvat, modalitate care, sustine noul ministru, rasplateste actul medical de calitate. Totodata, se promit protocoale si ghiduri terapeutice, pentru cele mai frecvente boli, elaborate in concordanta cu metodologia internationala. Asta ar insemna o conduita terapeutica si profesionala care ar diminua cazurile de malpraxis si chiar erorile umane.
In privinta medicamentelor, noul ministru a anuntat, deocamdata, ca pensionarii cu o pensie mai mica de 600 de lei (6 milioane lei vechi) vor putea cumpara medicamente compensate 90% din pretul de referinta, in limita unui plafon de de 100 lei pe persoana pe luna. Masura va intra in vigoare in luna urmatoare aprobarii legii bugetului.

Lasă un răspuns

NOTA: sunt interzise injuriile, incitările la ură ori violență, cuvintele obscene și atacul la persoană. Publicația „Graiul Sălajului” nu răspunde pentru opiniile postate în rubrica de comentarii, responsabilitatea formulării acestora revenind integral autorului comentariului. Orice persoană care se consideră prejudiciată de conținutul unui comentariu, are posibilitatea să solicite ștergerea comentariului respectiv, în baza unei cereri în acest sens, transmise pe adresa de email a redacției: graiulsj@unisys.ro

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Sari la conținut