Pana la 30 iunie, pasapoartele biometrice vor fi eliberate si in Salaj

0

50 de elemente de siguranta
Introducerea pasapoartelor biometrice in tara noastra a starnit deja multa valva, atat in mass-media cat si in sanul bisericii ortodoxe, o parte din slujitorii si enoriasii ei considerand noile documente ca fiind de-a dreptul malefice. Pe de alta parte, reprezentantii Ministerului Internelor sunt absolut de acord cu aceste pasapoarte si considera ca, datorita complexitatii, acestea vor fi mult mai greu de falsificat.
Primele documente au fost eliberate incepand din 30 ianuarie, in judetul Ilfov, si contin 50 de elemente de siguranta, fata de pasapoartele actuale, care au 32 de elemente de siguranta.
Noul pasaport electronic romanesc, introdus la data de 31 decembrie 2008, prezinta o serie de noutati, printre care cea mai importanta este introducerea mediului electronic de stocare (cipul) care include toate datele personale existente in fila informatizata – nume, prenume, data nasterii, codul numeric personal, termenul de valabilitate al documentului, organul emitent, cetatenia etc. De asemenea, acest cip contine imaginea faciala si impresiunile digitale a doua degete pereche de la maini, cu exceptia minorilor cu varsta sub sase ani, care, potrivit regulamentelor Uniunii Europene, nu pot fi amprentati si a cazurilor de exceptie ale persoanelor la care prelevarea amprentelor digitale este fizic imposibila, fie temporar, fie definitiv, avand in vedere anumite accidente suferite. Intre elementele de siguranta ale noului pasaport electronic se poate enumera si pagina de policarbonat, care este locul de stocare a cipului.
Mai sigure si mai scumpe
“Noile pasapoarte electronice (n.r. biometrice) vor aparea si in judetul nostru cel tarziu pana in 30 iunie”, ne-a declarat comisarul Marius Prodan, seful Serviciul de Emitere Pasapoarte Salaj.
Potrivit declaratiilor sale, in momentul de fata, nu exista inca o planificare clara care sa stabileasca data in care vor fi eliberate pasapoartele in fiecare judet, dar pana la finele lui iunie programul trebuie extins in intreaga tara. De asemenea, Prodan a mai precizat ca noul pasaport va fi mai scump decat cel clasic. “Pasapoartele pe care le eliberam acum costa aproximativ 100 de lei, dar pentru cele electronice, solicitantii vor trebui sa plateasca 264 de lei”, a mai adaugat Marius Prodan.

Lasă un răspuns

NOTA: sunt interzise injuriile, incitările la ură ori violență, cuvintele obscene și atacul la persoană. Publicația „Graiul Sălajului” nu răspunde pentru opiniile postate în rubrica de comentarii, responsabilitatea formulării acestora revenind integral autorului comentariului. Orice persoană care se consideră prejudiciată de conținutul unui comentariu, are posibilitatea să solicite ștergerea comentariului respectiv, în baza unei cereri în acest sens, transmise pe adresa de email a redacției: graiulsj@unisys.ro

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Sari la conținut