Pana in martie, maxim o saptamana de somaj tehnic pentru salariatii TenarisSilcotub

Conducerea fabricii TenarisSilcotub a stabilit, impreuna cu reprezentantii salariatilor, un plan de criza, valabil pana in luna martie a acestui an, ne-a declarat Alexandru Rus, liderul Sindicatului “Metalurgistul”. Potrivit spuselor sale, jumatate din activitatea din unitate este acoperita cu productie, diferenta urmand sa o reprezinte organizarea de cursuri de pregatire si chiar trimiterea oamenilor, pe rand, in somaj tehnic. “Pentru toata perioada in care angajatii vor fi la munca, fie in productie, fie la cursuri, isi vor primi salariile”, a dat asigurari presedintele de sindicat.
Paolo Bassetti, vicepresedinte executiv al TenarisSilcotub, anuntase inca de la finele anului trecut ca, din cauza problemelor create de criza mondiala, numarul de schimburi din fabrica de tevi se va reduce, iar o parte dintre salariati vor intra in somaj tehnic. Referitor la acest aspect liderul sindical a tinut sa precizeze ca, “pana la finele lunii, fabrica are comenzi suficiente pentru a functiona la capacitate normala. Apoi, un lucru este cert: pana in martie, oamenii nu vor sta in somaj mai mult de o saptamana pe luna, in medie. Prevederea este valabila atat pentru cei din productie, cat si pentru personalul TESA”.
Problemele cu care se confrunta TenarisSilcotub se vor rasfrange, din pacate, si asupra subcontractorilor. Astfel, sustine Alexandru Rus, din cei 317 salariati ai intreprinderilor contractoare care au lucrat pana acum in fabrica de la Zalau, vor ramane maxim 100: “Am identificat unele activitati colaterale – cum ar fi siguranta si protectia muncii – realizate, pana nu de mult, de angajatii firmelor cu care colaboram. Activitatile in cauza vor fi asigurate, de acum inainte, de salariatii din fabrica”. Printre cei afectati se numara si GFM SRL, producator de metale feroase sub forme primare si de feroaliaje, care va disponibiliza sapte din cei 45 de angajati, precizeaza liderul sindical.
Efectul fusese anticipat de vicepresedintele executiv al TenarisSilcotub, care a declarase in luna decembrie 2008: “Criza va lovi, mai ales, in micii industriasi. Nu Tenaris va da faliment, ci firmele mici. Noi suntem o companie puternica si avem bani sa ne platim oamenii in somaj tehnic. In schimb, subcontractorii nostri, care sunt societati de dimensiuni reduse, au rate in banci si nu isi permit acelasi lucru. Prin urmare, vor fi nevoiti sa faca disponibilizari”.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *