Un subiect fierbinte care incinge lupta politica locala – accizarea palincii- a devenit motiv de dezbatere si pentru democrat liberali care i-au contrazis pe reprezentantii PSD (fostii colegi de coalitie si de FSN), care afirmau ca Basescu s-ar opune scutirii de accize a traditionalei licori cu multe grade.
„Odata cu aderarea Romaniei la Uniunea Europeana trebuie sa ne supunem si noi directivelor Comisiei Europene. In sensul accizarii produselor alcoolice Romania a obtinut o derogare in sensul ca accizele la palinca sunt reduse cu 50 la suta si doar pentru o cantitate de maximum 50 de litri”, a declarat presedintele PDL Salaj, Lucian Bode. El a mai spus ca declaratiile pesedistilor salajeni nu au nici un fel de acoperire, justificarea pentru mentinerea accizei rezidand din respectarea normelor europene. „Pozitia lui Traian Basescu nu a fost una de respingere a proiectului legislativ (un proiect elaborat si de reprezentanti ai PSD Salaj prin care se cerea scutirea de la plata accizelor la palinca n.n.), ci a cerut doar o reexaminare a acestuia, in formula sa initiala proiectul fiind advers legislatiei europene”, a adaugat Bode.
Liderul democrat liberal a mai spus ca vor fi realizate demersuri institutionalizate pentru ca salajenii sa fie scutiti de plata accizei pentru maximum 250 de litri de palinca.

A FOST BASESCU IN SALAJ. CE TARE…
„Unul dintre cele mai importante evenimente din ultima vreme pentru judetul Salaj” – asa a fost catalogata vizita locatarului de la Cotroceni de catre pedelistii locali care s-au intrecut in epitete pentru a descrie importanta trecerii lui Basescu prin Zalau si Simleu. Ioan Abrudan a remarcat claritatea discursului basescian tinut in Casa de Cultura a Sindicatelor din municipiu, dar si pe trepte inainte de „imbaierea in multime”. De fapt un „dus de multime” comparativ cu ceea ce s-a intamplat la Simleu, unde Basescu a fost asteptat cu infrigurare (la propriu si la figurat) de vreo 4000 de fani, dintre care vreo 1000 erau chiar membri PDL. „Basescu e primul presedinte in exercitiu care viziteaza Simleul, iar pentru mine ca primar a fost cel mai important eveniment din ultimii ani”, a precizat Septimiu Turcas, care a adaugat ca presedintele Basescu s-a simtit ca acasa „sub Magura”, orasul fiind recunoscut ca fief portocaliu in judetul Salaj.
Si ca orice vedeta, Traian Basescu s-a lasat indelung asteptat, unii ultrasi pro-Basescu petrecand vreo doua-trei ore in centrul Simleului pana la venirea presedintelui care a fost primit cu aplauze si scandari. Se stie, de altfel, ca romanii au o redutabila experienta, cam de 50 de ani, in primirea festivista a conducatorilor patriei.
Democrat liberalii cred ca Basescu va castiga in Salaj
Pedelistii si-au prezentat si targhetul pentru alegeri, deputatul Lucian Bode afirmand ca spera ca actualul presedinte sa ocupe primul loc in preferintele electoratului salajean. De asemenea, Bode a mai spus ca participarea la vot, la nivel national, va fi de peste 50 la suta, iar Salajul va fi din nou pe primele locuri , salajenii fiind recunoscuti ca votanti constiinciosi.